Aflată în ușoară scădere față de anii precedenți, industria hotelieră din România dar și cea de peste hotare s-a orientat spre hotelurile vechi, care așteaptă investitori suficient de curajoși să aloce fonduri pentru a le reda gloria de altădată.

Fiind vorba de clădiri istorice, e de înțeles că investițiile sunt semnificative și nu lasă loc de compromisuri. În această categorie intră și Complexului Balnear Racoviță din stațiunea Slănic Moldova. Un grup de investitori ruși a început negocierile pentru achiziționarea acestuia. Poziționarea și complexitatea edificiului sunt cu adevărat tentante pentru investitorii în turism.

Complexul are un hotel cu 52 de camere și 12 apartamente, o Bază de tratament cu 32 de cabinete. Edificiul dispune de un restaurant cu 120 de locuri, care împreună cu Pavilionul central ocupă 2.100 mp, un Inhalator într-un corp de clădire separat (461 mp), o popicărie de 971 mp și o centrală termică (148 mp). Parcarea privată a complexului are 30 de locuri. Ansamblul de construcții, renovate ultima oară în anul 2006, ocupă 3.680 mp, iar suprafața totală a complexului, în intravilan, are 11.614 mp.

Complexul Racoviță este un obiectiv de importanță istorică pentru stațiune. Numele lui vine de la cel al domnitorului Constantin Cehan Racoviță (1749-1753, 1756-1757 domn al Moldovei, 1753-1756, 1763-1764 domn al Țării Românești), cel care a emis un hrisov în care, la 1 ianuarie 1757, era pomenit pentru prima oară într-un document oficial numele Văii Slănicului. Conform hrisovului, întreaga vale „și cu tot dealul de unde se scoate sare” făceau parte din moșia singurului domn din epoca fanariotă, născut dintr-o familie curat românească, la Racova (Vaslui).


Peste timp, aici serdarul Mihalachi Spiridon, cămărașul ocnelor de la Târgu Ocna, fiind la vânătoare a descoperit primul izvor de apă minerală tămăduitoare. Astfel, cu timpul a apărut stațiunea balneară Slănic, unde în perioada 1887-1912 a avut loc un proces de sistematizare și a fost construit și hotelul Racoviță, clădire monumentală care îmbină în mod fericit stilul baroc cu elemente de arhitectură românească veche.

În hotel, în primul Război Mondial a fost cantonat Comandamentul trupelor germane. La sfârșitul războiului Slănicul era aproape distrus, dar și în 1932 hotelul Racoviță era încă o ruină. După acest an, s-au alocat fonduri și s-au făcut diferite investiții. De-a lungul timpului complexul a fost una dintre atracțiile principale din Slănic Moldova datorită serviciilor de calitate oferite turiștilor.PUBLICITATE