23 iulie 2024
EvenimentComisia Europeană: șoferii ucraineni nu mai pot fi opriți nici la vamă,...

Comisia Europeană: șoferii ucraineni nu mai pot fi opriți nici la vamă, nici în trafic. Transportatorii români protestează

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) a emis un comunicat dur, susținând că abordarea Comisiei Europene privind transportatorii ucraineni încalcă grav Constituția României. Potrivit comunicatului, Comisia Europeană a decis ca transportatorii ucraineni să nu mai fie opriți nici la vamă, nici în trafic, ceea ce a stârnit îngrijorări majore în rândul operatorilor de transport români.

Problema ridicată de FORT

Reprezentanții FORT consideră că această decizie afectează grav interesele naționale ale României, invocând Articolul 135, litera b) din Constituție, care prevede „protejarea intereselor naționale în activitatea economică, financiară și valutară”. În comunicat se subliniază că autoritățile române trebuie să refuze categoric aplicarea acestui nou acord, fără a încerca să manipuleze transportatorii români.„Forurile responsabile, Guvern şi autorităţi centrale trebuie să se opună clar în faţa Comisiei Europene, refuzând categoric aplicarea acestui nou acord, fără a încerca din nou să păcălească transportatorii români. O astfel de abordare a Comisiei Europene încalcă grav Constituţia României cel puţin cu privire la aplicarea Art. 135. litera b) – ‘protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, financiară şi valutară’; Orice încercare de aplicare în România a acestui acord va conduce la măsuri dure din partea transportatorilor, iar cei ce îşi asumă aşa ceva trebuie să îşi amintească de luna ianuarie a anului curent şi să înţeleagă că aceste abordări trebuie să înceteze fără prea multe explicaţii”, se arată în comunicat.

Precedentul accidentului grav

FORT a adus în discuție și un accident tragic în care cinci cetățeni români au murit, accident cauzat de un șofer de tir ucrainean care nu respecta normele de siguranță privind timpul de conducere și odihnă. În contextul în care Comisia Europeană a stabilit că măsuri se pot aplica doar în cazuri de abateri persistente, reprezentanții FORT consideră că această relaxare a reglementărilor reprezintă un pericol pentru siguranța rutieră în România.

„Printre altele, Comisia Europeană a stabilit că ‘se pot aplica măsuri doar dacă beţiile la volan sunt persistente’, iar în acest acord semnat de UE cu Ucraina se precizează că autorităţile competente ale fiecărei părţi vor lua măsuri doar dacă şoferii ucraineni au comis, ‘în mod repetat şi persistent încălcări grave ale normelor de circulaţie legate de siguranţa rutieră, de genul conducerea sub influenţa alcoolului, depăşirea limitelor de viteză, conducerea sub influenţa drogurilor sau a altor substanţe cu efect similar, precum şi un comportament care încalcă regulile de circulaţie rutieră şi care a dus la deces sau la vătămare corporală gravă’”, se precizează în document.

Critici legislative

FORT a criticat și abordarea Comisiei Europene privind testele antidrog pentru șoferii profesioniști și amatori. Aceștia susțin că reglementările actuale pot duce la pierderea dreptului de a conduce pentru consumul unor medicamente obișnuite, cum ar fi aspirina.

„Abordarea total eronată din punct de vedere legislativ cu privire la testele antidrog în raport cu şoferii profesionişti şi amatori ce riscă să îşi piardă dreptul de a conduce doar pentru ca au ingerat o aspirină”, au declarat reprezentanții FORT.

Apel la acțiune

Reprezentanții FORT așteaptă acum reacția publică a ONG-urilor care militează pentru siguranța rutieră și concurența loială, solicitându-le să se alăture demersurilor împotriva aplicării acestui acord. De asemenea, aceștia cer guvernului să ia o poziție fermă împotriva deciziei Comisiei Europene, protejând astfel interesele naționale și siguranța cetățenilor români.

În concluzie, Federaţia Operatorilor Români de Transport consideră că abordarea Comisiei Europene față de transportatorii ucraineni nu doar că încalcă Constituția României, dar și pune în pericol siguranța rutieră și interesele economice ale țării. Guvernul României este astfel îndemnat să refuze categoric aplicarea acestui acord, protejând astfel interesele naționale și siguranța cetățenilor.spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri