Silviu Pravăț, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Bacău, a susținut, luni, o conferință de presă pe tema sumelor recuperate de la Comisia Europeană prin mecanismul proiectelor retrospective. La întâlnirea cu ziariștii au participat Daniela Țîțaru, director al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), și Adrian Popa, managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău.

Mecanismul proiectelor retrospective a fost introdus de Comisia Europeană în 2018. „Foarte pe scurt, prin acest mecanism, Comisia Europeană restituie sumele folosite de către autoritățile locale în proiecte de investiții considerate de interes local sau regional major, permițând astfel reinvestirea lor în alte proiecte cu impact asupra dezvoltării regionale”, a declarat Silviu Pravăț. Cu alte cuvinte, CJ Bacău a cheltuit din bugetul propriu pentru a moderniza spitalele din Bacău, Onești și Moinești, precum și pentru îmbunătățirea calității serviciilor sociale, iar acum, depunând proiecte pentru investițiile deja realizate, și-a recuperat banii.

Bacăul a obținut 71 la sută din total

În total, CJ Bacău a obținut prin mecanismul proiectelor retrospective 16.674.814 euro anul trecut: 8.302.586 euro pe „Sănătate” și 8.372.228 euro pe „Social”. Conform datelor prezentate de Adrian Popa, managerul SJU, pe axa destinată îmbunătățirii calității îngrijirii spitalicești, valoarea totală a proiectului depus în comun de județele Bacău, Neamț și Vaslui a fost de 26.261.728 lei (5,64 milioane de euro).

Din aceasta, 71,7% reprezintă partea județului Bacău, suma recuperată fiind de 18.827.025 lei (4,04 milioane de euro). E vorba despre bani investiți din bugetul județului pentru modernizarea Unităților de Primiri Urgențe ale spitalelor din Bacău, Onești și Moinești și achiziția de echipamente medicale: ecograf venue, trusă de chirurgie laparoscopică, de radiologie, aparate de anestezie, computer tomograf, sistem radiografie digital mobil etc.

Toți banii vor fi reinvestiți

Pe proiectul destinat modernizării policlinicilor, CJ Bacău a primit 86,17% din suma totală accesată de cele trei județe, respectiv 21.734.047 de lei (4,67 milioane de euro). Pe scurt, au fost returnați județului Bacău banii cheltuiți pentru lucrările de amenajare și modernizare a ambulatoriilor din Bacău și Onești și dotarea acestora cu computer tomograf, RMN, computer tomograf simulator etc.

Prin depunerea proiectului „TEAM: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, DGASPC Bacău a obținut 74.588.059 de lei. Astfel, a recuperat banii investiți în pregătirea profesională a asistenților maternali și remunerarea acestora în perioada 2014-2018 și a primit finanțare pentru angajarea și pregătirea a 105 noi asistenți maternali în următorii ani, mai exact până în 2023.

Silviu Pravăț a insistat asupra faptului că sumele recuperate prin mecanismul proiectelor retrospective vor fi investite în noi proiecte din domeniul sănătății și serviciilor sociale. În final, vicepreședintele a precizat că „munca propriu-zisă, cea mai mare parte a documentației, a fost realizată de echipele SJU și DGASPC, cu sprijinul specialiștilor CJ Bacău.”

„Proiectele retrospective sunt investiții finalizate sau în stadiu avansat de implementare, finanțate de la bugetul de stat sau din împrumuturi încheiate cu instituții financiare internaționale pentru care România poate solicita rambursarea cheltuielilor cu condiția să îndeplinească criteriile de eligibilitate aplicabile programelor operaționale. Condițiile se referă la solicitant, la reprezentantul legal și la proiectul propus spre finanțare. Aceste criterii au fost îndeplinite, iar în anul 2018 CJ Bacău a reușit să acceseze 16.674.814 de euro.”
Silviu Pravăț, vicepreședinte al CJ Bacău

Alte articole