Directoratul General pentru Concurență al Comisiei Europene (CE) a emis Scrisoarea de Confort privind vânzarea activelor Oltchim către Chimcomplex Borzești. Decizia este așteptată de șase luni și confirmă că termenii și condițiile care stau la baza actului de vânzare nu indică o posibilă continuitate economică între Oltchim și cumpărătorii activelor. Tranzacția este cea mai mare din Europa de Est din acest an.

Fuziunea Chimcomplex-Oltchim va duce la formarea Companiei Române de Chimie. Aceasta va integra platformele industriale de la Chimcomplex Borzești și Oltchim Râmnicu Vâlcea după încheierea tranzacției de cumpărare a grupelor de active 1-5 și parțial 7 de la Oltchim.

Chimcomplex face parte din Grupul Serviciile Comerciale Române (SCR), controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza, și este unul dintre cei mai importanți producători de produse chimice din România. Dar Oltchim este cel mai mare producător de produse chimice din țară, în special de poliesteri și polioli.

La Oltchim – a spus președintele Consiliului de Administrație (CA) al Chimcomplex, Virgiliu Băncilă – invesțiile care vor urma vor fi de 117 milioane de euro în primii trei ani după achiziția activelor din Râmnicu Vâlcea și de 450 de milioane de euro începând cu anul al patrulea.
La Borzești, acționarii combinatului vor analiza, în zilele umătoare, transformarea acționarului majoritar, A2 Impex Ploiești (societate tot din SCR) în Compania Română de Chimie.

„Încheierea cu succes a acestei tranzacții este de importanță capitală pentru relansarea industriei chimice din România, având ca obiectiv integrarea și dezvoltarea unui complex industrial care va deveni unul dintre cei mai importanți jucători din industria chimică românească și din Europa de Sud-Est. Ramura chimie este de importanță strategică pentru România și merită să fie susținută de toți factorii de decizie, deoarece asigură, pe orizontală, dezvoltarea întregii economii.”
Virgiliu Băncilă, președintele CA al Chimcomplex.

Alte articole