14 aprilie 2024
ActualitateComemorare la hacikarul armean din Bacău

Comemorare la hacikarul armean din Bacău

La hacikarul (crucea de piatră) dăruită Comunității Armenilor din Bacău de edilii orașului Hrazdan din Armenia, înfrățit cu municipiul din România, a fost ținută, pe 24 aprilie, o slujbă de comemorare a martirilor sfinți uciși în atrocitățile comise de guvernul „Junilor Turci” în perioada aprilie 1916-iunie 1916 și chiar în 1923 asupra populației pașnice din teritoriile Armeniei istorice incluse în Imperiul Otoman. Armenii din toată lumea comemorează în fiecare an pe 24 aprilie victimele acestui genocid.

Hacikarul este amplasat, în Bacău, în scuarul de pe Strada Șoimului. Acolo, pe 24 aprilie, în zona unde a existat biserica armeană, demolată în anul 1977, afectată greu la cutremurul de pământ din acel an.

Armeni și membri simpatizanți ai Comunității Armene din Bacău au participat la această manifestare. „S-a depus o coroană de flori, s-au aprins lumânări – am aflat de la președintele comunității din Bacău, Vasile Agop -, iar preotul Petru Dinu, cu sorginți armenești după străbunicul Eremia, boier din Valea Hogii, a ținut o slujbă specifică Săptămânii Luminate și ne-a arătat din nou «că toți câți murim în nădejdea învierii și a vieții celei veșnice, în Hristos înviem». Pentru că Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le”.În genocidul armean – a mai precizat Vasile Agop – a fost cel în care două treimi dintre armenii care trăiau pe teritoriul de astăzi al Turciei au pierit în urma deportărilor, foametei și masacrelor de mare amploare. Au fost arestați, deportați și uciși fără milă 1,5 milioane de armeni și este considerat primul genocid al Secolului al XX-lea, dar negat de autoritățile otomane”.

Pe 24 aprilie 1915, liderii politici și religioși ai armenilor din Istanbul au fost arestați și uciși, pe fondul temerilor că Rusia i-ar putea ataca pe otomani și, în acest caz, rușii ar fi fost susținuți de armeni. Parlamentul European a votat rezoluția privind genocidul armean la 100 de ani de la crimele comise de otomani împotriva comunității armene.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri