– Incepeti al patrulea mandat, in calitate de membru PSD. A fost un avantaj faptul ca sunteti primar de 12 ani, dar si un dezavantaj. De ce credeti ca v-au reales oamenii?

– Acest al patrulea mandat l-am obtinut cu procentul cel mai mare dintre toate alegerile la care am participat pâna acum, aproape 80 la suta. Cred ca oamenii mi-au dat voturile lor pentru ca si-au pus speranta ca vom putea, impreuna, sa derulam niste programe in beneficiul lor, mai ales ca aceasta comuna, Colonesti, este saraca si are destule probleme, dintre care unele prezinta anumite particularitati.

PUBLICITATE

– Prin urmare, nu v-au votat atât pentru ceea ce ati facut pâna acum, cât pentru ceea ce ati putea face.

– Si pentru ce s-a facut, si pentru ca mai sunt foarte multe de facut. Aici, la categoria “lucruri de facut”, sunt multe de spus intrucât eforturile noastre sunt in zadar atât timp cât Guvernul României, Parlamentul României, Presedintia nu ne ajuta cu niste masuri care sa stimuleze dezvoltarea zonelor sarace. Mi-a lasat un gust amar ce s-a intâmplat in urma cu doua saptamâni, când s-a lansat o masura pe infrastructura, Masura 7.2 pentru drumurile agricole. O masura care s-a deschis si s-a inchis intr-o ora, pentru care in aceeasi zi s-a schimbat cererea de finantare de câteva ori si nimanui nu i-a dat de gândit, nimeni nu a facut vreo interpelare in Parlament. Comunitatile cheltuie bani de prisos, fara sa beneficieze de acel sprijin necesar pentru a se ridica cât de cât, pentru a iesi din mocirla in care se afla in momentul de fata.

– Va gânditi la niste programe speciale pentru zonele defavorizate?

– Nu atât la niste programe speciale, cât la niste programe normale care ar trebui sa se deruleze pe fonduri europene. Din nefericire, ministerul de resort a stabilit niste grile in care comunitatile sarace sunt aspru depunctate. Nu exista macar un mic paragraf conform caruia comunele defavorizate sa primeasca puncte pentru situatia de saracie, pentru veniturile locuitorilor, pentru lipsa de infrastructura, puncte care sa le dea o sansa de a accesa un proiect absolut necesar. Ramâne o fata morgana proiectul nostru pe reteaua de apa si canalizare, la fel si cel privind infrastructura. Chiar daca avem aceste proiecte si inca sunt viabile, atât timp cât nu vom primi un punctaj care sa ne ajute nu vom reusi sa accesam fonduri.

– Dintre lucrurile pe care urmeaza sa le faceti si pentru care v-au votat oamenii, care sunt prioritare?

– Pe primul loc se afla siguranta cetateanului. Lasa foarte mult de dorit organizarea si tot ceea ce vizeaza siguranta cetateanului intrucât legile care exista se pun foarte greu in practica si se ajunge in situatia ca oameni care savârsesc o ilegalitate sa o faca si pe a doua, si pe a treia… Astfel, avem cazuri de batrâni pradati in casa, cazuri de copii care sunt neglijati de catre familie, de copii institutionalizati in centre. Urmeaza apoi infrastructura, asa cum am aratat, drumurile, sistemul de apa si canalizare si, nu in ultimul rând, dezvoltarea serviciului de ingrijire la domiciliu intrucât, la tara, populatia este foarte imbatrânita si cred ca in viitor, daca nu se vor lua masuri, situatia se va agrava.

– Din câte stiu, aveti serviciu de ingrijire la domiciliu.

– Avem serviciu de ingrijire la domiciliu dar, din pacate, din cauza lipsei fondurilor, este total insuficient si mai avem multe lucruri de facut deoarece avem batrâni foarte multi si personal redus. O alta prioritate sunt copiii. Daca nu se vor lua masuri la nivel de Parlament si de Guvern pentru a se inaspri supravegherea si sanctionarea acelor parinti care isi neglijeaza copiii, in viitor vom avea probleme foarte mari. Ca un exemplu, intr-o luna si jumatate avem dusi in centrele de asistenta noua copii, cu riscul de a duce inca zece in perioada urmatoare din cauza ca parintii i-au abandonat. O alta problema e lipsa de preocupare a familiei fata de educatie. Avem in monitorizare doua copile care au abandonat scoala si doreau, desi au o vârsta foarte mica, sa se casatoreasca. Sunt realitati dure si cred ca a sosit momentul ca institutiile in drept sa fie mai receptive si sa actioneze mai ferm si mai repede, pentru ca altfel vor aparea situatii pe care nu le vom mai putea controla si vom strica viitorul unor fiinte care nici nu si-au inceput viata.

– Cât este bugetul anual al comunei Colonesti? Si cât puteti face din acest buget?

Tocmai asta e problema, bugetul local este ingrozitor de mic. Va dau un exemplu: din venituri proprii, in momentul de fata, cu toate ca facem incasari si peste 80 la suta, nu reusim sa adunam mai mult de 70-80 de mii de lei. Va dati seama ca aceste sume nu acopera nici jumatate din salariile angajatilor primariei. Daca nu am primi bani de la bugetul de stat nu am reusi sa realizam nimic. Am avut norocul ca in ultimii ani sa accesam fonduri si sa ne punem la punct anumite sectoare.

– Cum ar fi?

– Cum ar fi scolile, care in totalitate indeplinesc conditiile necesare obtinerii autorizatiilor de functionare. Pentru asta am folosit fonduri de la bugetul de stat si din bugetul propriu. Pe fonduri europene am reusit sa realizam un grup sanitar cu centrala termica, un amfiteatru pentru copiii unei gradinite, am reusit sa realizam Centrul de Zi, in parteneriat cu FSC, centru frecventat de 35 de copii care beneficiaza de conditii pentru studiu. Urmeaza ca in viitorul apropiat sa demaram modernizarea târgului saptamânal, care e sufletul comunitatii, fiind principala activitate economica pe care comunitatea o poate desfasura. Derulam, in momentul de fata, o lucrare de modernizare a unui drum comunal de 4,5 kilometri prin PNDL si tragem nadejde ca se va deschide acea sesiune prin care sa putem depune proiecte privind infrastructura, ma refer la modernizarea drumurilor locale si realizarea retelelor de apa-canal.

– Isi doresc, locuitorii din Colonesti, alimentare cu apa si sistem de canalizare?

– Oamenii isi doresc, dar ne dam seama, si noi, si ei, ca va fi foarte greu de intretinut aceasta retea din cauza ca veniturile sunt foarte modeste. Adaugate la cheltuielile pe care o familie le are cu serviciul de salubritate, care, la fel, sunt foarte mari, vor fi niste lucruri destul de greu de tinut in frâu. Totusi, eu sper ca se vor gasi solutii si vom reusi sa realizam o retea de apa si canalizare macar in Colonesti si Zapodia intrucât si la noi, ca peste tot, sunt probleme cu apa potabila, iar oamenii isi doresc conditii mai bune. A devenit o moda sa ceri “conditii ca in Europa”, dar sunt multe de facut si banii sunt putini. Sper ca acele institutii care ar trebui sa ne sustina vor apleca urechea si la durerile noastre, ale celor din zonele defavorizate, si vom reusi sa realizam macar o parte din deziderate. Institutiile statului au datoria sa tina legatura cu populatia si sa priveasca si spre Moldova, ca sa nu mai fie Cenusareasa tarii. Cred ca stiti cântecul “Ardealul, Ardealul, ne cheama Ardealul”, un cântec unificator al spiritelor si tinuturilor. Azi, Moldova e cea care cheama. Daca noi am reusit sa eliberam Ardealul, bine ar fi ca si Ardealul sa ajute, acum, Moldova sa se ridice.

Principala activitate economica a comunei Colonesti este agricultura. Trei obiective din aceasta comuna au fost incluse in lista monumentelor istorice din judetul Bacau, ca monumente de interes local, fiind clasificate ca monumente de arhitectura: Biserica de lemn „Sfântul Dumitru”(construita 1809), Scoala cu clasele I- IV (din 1902) si Biserica din paianta si valatuci „Sfântul Nicolae” (1673).Cu privire la originea denumirii, exista doua variante. Unii sustin ca numele Colonesti ar veni de la cuvântul „colon”, cal salbatic, altii de la „colonisti”, oameni ce au fost adusi pe mosia boierului Gh. Apostoleanu. Comuna este situata pe Podisul Bârladului, la granita cu judetul Vaslui. Are 2.189 de locuitori, o suprafata de 4.468 ha si este formata din sase sate – Calini, Spria, Zapodia, Satu Nou, Colonesti si Valea Mare.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Domnule PRIMAR,Omul sfințește locul!!!.
    Multa sănătate,succese si viata lunga pe tărâmul administrației locale.(OMUL POTRIVIT LA LOCUL POTRIVIT)

LĂSAȚI UN MESAJ