19 aprilie 2024
EconomieColegiul „Anghel Saligny”, singura scoala bacauana in care „moda” devine „fashion”

Colegiul „Anghel Saligny”, singura scoala bacauana in care „moda” devine „fashion”

Robele si tocile purtate, la paradele absolventilor colegiilor nationale „Anghel Saligny” si „Vasile Alecsandri”, din Bacau, si anul trecut si doar cu câteva zile in urma, au fost confectionate in atelierul specializat al Colegiului „Saligny”.

Designul vestimentar si tehnologia confectiilor se studiaza in acest liceu din anul 2004, iar cele sapte generatii de absolventi de pâna acum si-au pus „semnatura” pe multe alte creatii vestimentare. Acest curs a devenit, insa, unul inedit in sistemul de invatamânt profesional din judetul Bacau, pentru ca deprinderile tehnice ale elevilor sunt completate de cunostinte de limba engleza. Si, de ce nu, pentru ca o asemenea „pepiniera” poate da asii de mâine in designul de moda. Pardon, in Fashion Designer.

Atelierul de confectii vestimentare a fost amenajat intr-o sala de la demisol. Se deosebeste net de orice alta sala de clasa dintr-o scoala tocmai prin masinile de cusut aliniate lânga ferestre, dar si prin miniexpozitia de obiecte create, croite si cusute de elevi si chiar prin razboiul traditional de tesut adus acolo pentru a se arata cum se lucrau, altadata, obiectele de imbracaminte in casele românilor.



In atelier am intrat cu unul dintre profesorii colegiului, inginera Elena Nicoleta Ciuhat. „Aici tinem un curs obisnuit, de patru ani, ca in orice liceu, doar ca punem un accent deosebit pe deprinderile tehnice si pe creatia vestimentara, pe teoria culorii, pe evolutia costumului – imi spune profesoara. Se formeaza, astfel, si o cultura a domeniului. In ultimii doi ani ai cursului se insista mult pe cultura artistica. In primii ani ei capata o cultura tehnica, deprinderi practice in domeniul confectiilor si in domeniul mecanicii, pentru ca se lucreaza la masini specifice.”

Fashion Designer Technician

Meseria invatata la Saligny este de „tehnician designer vestimentar”. Noutatea si ineditul in aceasta categorie de cursuri, spuneam, este partea de curs intensiv de limba engleza asociat cursului de baza. In engleza meseria s-ar numi „fashion designer technician”.

A vorbi engleza este un atu pentru absolventi, care vor putea lucra acolo unde se cere sa se vorbeasca in aceasta limba straina. Aflu ca sunt cursuri de design vestimentar si in alte scoli din judet, de exemplu la Buhusi si la Târgu Ocna, dar numai la Bacau se preda intensiv si limba engleza. Au fost asemenea clase specializate si in alte orase, de exemplu la Moinesti, la Onesti, dar s-au desfiintat, probabil din lipsa de elevi. Cunoscând o limba straina, insa, absolventii se pot adapta mai bine la piata muncii.

De ce engleza?

Profesorii sunt de diverse specialitati. Cursurile se predau in limba româna, dar si in engleza, dupa specificul lor. De ce limba engleza si nu o alta limba straina? Pentru ca engleza – opineaza Elena Nicoleta Ciuhat – este foarte vorbita acum in toata lumea, dar si pentru ca tari de limba engleza ramân foarte dezvoltate in domeniul textil si al confectiilor, cum sunt, evident, Anglia si SUA. Nu este de neglijat nici ca unii investitori straini deschid fabrici sau ateliere la noi si, evident, cer cunoasterea unei limbi de circulatie internationala.

Absolventii au si avantajul de a lucra nu neaparat in asemenea fabrici sau ateliere ci chiar in magazine de confectii, chiar pe post de hostesse. Hostess este o activitate prestarta de fete sau baieti, care au menirea de a interactiona cu invitatii, cu vizitatorii unui eveniment (târg, expozitie, concert, lansare de produs, chiar prezentare de moda etc.).

Design-ul vestimentar – bratara de aur

O clasa de design vestimentar, la Colegiul Saligny are 28 de locuri. Nu se ocupa toate aceste locuri de la inceput, dar pâna in toamna se face clasa cu marea majoritate de locuri ocupate. „Noi ne-am astepta sa fie mai multi amatori pentru o astfel de specializare – a mai spus profesoara de la «Saligny». Pentru fete, de exemplu, este o meserie usoara, frumoasa, care implica putin efort fizic. Si mai ales ca astazi tot mai multi copii sunt indrumati sa invete câte o meserie.” Profesorii spun ca dintr-o asemenea clasa de elevi pâna in anii finali, ultimii doi, se formeaza un nucleu stabil de circa 20 de elevi care vor finaliza cursul.

Angajatorii recruteaza de pe bancile scolii

Dupa absolvire, sansele de angajare in productie sunt mari, mai ales daca tinerii sunt disciplinati, corecti, daca inspira incredere angajatorilor. Sunt cazuri in care unii dintre elevi sunt urmariti de angajatori chiar de pe bancile scolii, pentru ca ei fac practica in productie, in fabricile acestora, unde se fac cunoscuti. Acest gen de angajatori sunt toti din Bacau si din zonele apropiate. Si sunt intreprinderi de confectii care, majoritatea, lucreaza pentru export. „Elevii sunt bine pregatiti, a conchis profesoara Ciuhat. O dovada sunt si participarile la olimpiadele scolare tehnice interdisciplinare, la care s-a ajuns pâna la faza nationala.”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri