Muzeul memorial Mihail Kogalniceanu, institutie de cultura din Complexul Muzeal Moldova, Iasi, gazduieste, cu incepere din 12 noiembrie, expozitia de medalii cu titlul „Heraldica in medalistica”, a colectionarului Vilica Munteanu, directorul Arhivelor Statului Bacau.

O paleta atât de larga de asemenea simboluri in Moldova nu au mai fost adunate intr-o astfel de expozitie, cu o astfel de tematica. Expozitia, organizata in nume personal, cuprinde peste 300 de piese pe care pot fi vazute simboluri heraldice statale plecând de la simbolul dacilor, ale Principatelor Române, steme (stema Principatelor Unite, din timpul domnitroului Cuza, stema Regatului României, dar si stemele Republicii Populare Române si României socialiste si actuala stema a României), in diverse variante, editii si forme.

Sunt, de asemenea, prezentate steme ale unor judete, localitati, municipii, orase, commune si steme ale unor institutii de invatamânt, de cultura, ale unor universitati, case memoriale si institutii din Ministerul Apararii Nationale, simboluri heraldice ale unor arme, unitati militare, subunitati si comandamente sau centre de perfectionare ori institutii de invatamânt militar si institutii ale Ministerului de Interne. De asemenea, sunt fi expuse si simboluri heraldice ale institutiilor religioase – Patriarhia, episcopii, mitropolii si steme ale unor personalitati fie laice, fie bisericesti.

PUBLICITATE

„Sunt prezentate piese de la inceputul secolului al XIX-lea, cele mai vechi, din secolul al XX-lea (majoritatea) si piese mai noi, contemporane, chiar din România post-decembrista – actuala stema a republicii, steme de judete si de localitati, atribuite in ultimii 25 de ani, batute intr-un tiraj foarte mic, chiar unicate, pentru ca au fost personalizate.”
Vilica Munteanu, colectionar

Expozitia va fi deschisa pâna spre sfârsitul anului. La vernisaj vor participa colectionari, universitari cu preocupari in acest domeniu, muzeografi si cercetatori de la Institutul Al. D. Xenopol.

Vilica Munteanu a mai avut expozitii personale – anul acesta la Onesti (Eminescu si personalitati ale culturii românesti) si la Arad (simboluri de stat si unitati administrative teritoriale). In ultimii ani a participat la expozitii colective, dar a avut o personala si la Cercul Militar National – pe tema „Conducatori ai neamului românesc (conducatori de stat si spirituali)”. Iar acum doi ani a avut, la Arhivele Nationale Bacau, o expozitie pe teme religioase (Constructii bisericesti si personalitati crestine din România).


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ