– obtinerea unui certificat fiscal s-a dovedit a fi o piatra de incercare pentru sute de bacauani care au asteptat la cozi interminabile la Directia de Taxe si Impozite Locale – formularele pentru ajutoarele de caldura au ajuns in asociatii

Oamenii au nevoie de certificate pentru a completa dosarele pentru ajutoare de incalzire in aceasta iarna. Acestea arata ca solicitantii nu au datorii la bugetul local si nu se elibereaza pe loc, asadar cei care au depus luni cerere au revenit marti ca sa le ridice. I-au organizat politistii locali: i-au impartit la ghisee in ordine alfabetica si le-au dat drumul inauntru in mod organizat. Coada in curtea oficiului postal se intindea pâna in strada. Lesne de inteles, oamenii erau furiosi pentru umilinta la care au fost supusi.

In loc sa gestioneze situatia, directorul Directiei de Taxe si Impozite Locale si-a luat concediu, „pentru ca si dumnealui merita”, ne-a transmis secretara sa.

De cealalta parte, viceprimarul Vasile Tescaru a spus ca oamenii nu sunt obligati sa stea la aceste cozi. „Am vazut si eu cozile, dar nu inteleg de ce toata lumea se imbulzeste din primele zile. Au la dispozitie pâna pe 20 noiembrie sa depuna dosarele”, a spus acesta, fara sa arate ca se vor gasi solutii pentru ca oamenii sa nu mai stea la aceste cozi. Nici angajatii directiei nu erau multumiti de afluxul de oameni, fiind nevoiti sa suporte nu doar volumul mare de munca, ci si nervii oamenilor.
Iar de suferit din cauza aglomeratiei au suferit nu doar bacauanii, ci si cei veniti din alte localitati. „La Iasi nu se intâmpla asa ceva. In jumatate de ora primesti certificatul. Aici este nebunie ce se intâmpla”, ne-a spus un domn venit din Iasi pentru a perfecta o vânzare-cumparare de autoturism.

buna aglomeratie 3

Formularele au sosit in asociatii

Criteriiile acordarii subventiilor pentru incalzirea locuintei in perioada 2015 – 2016 sunt aceleasi ca si pâna acum. „Daca anul trecut am avut aproximativ 150 de beneficiari, ne asteptam ca numarul cererilor sa creasca zilele acestea. Pâna acum am dat doar zece formulare solicitantilor”, a declarat Vasilica Floares, administrator la Asociatia de proprietari nr. 51 Bacau. Si locatarii cu venituri mici din cadrul asociatiei de proprietari nr. 25 sunt direct interesati de termenii acordarii acestor subventii.

“De la inceputul acestei saptamâni au sosit formularele pentru subventii, iar lumea vine la noi si cere informatii. Le raspundem solicitarilor si apoi ii directionam catre institutiile abilitate sa le ofere documentele necesare la dosar”, spune Mioara Novacovschi, administrator la Asociatia de proprietari nr. 25. Ajutoarele se acorda anual in sezonul rece, respectiv, pe o perioada de cinci luni, in intervalul 1 noiembrie – 31 martie. Stabilirea dreptului la ajutoarele pentru incalzire se face prin dispozitie a primarului. Autoritatile locale tin cont si de bunurile mobile si imobile pe care le detin bacauanii care se inscriu la subventie. Conditiile acordarii acestor ajutoare financiare se regasesc clar in formularele tip.

Unde se depun dosarele:

Clientii Thermoenergy sunt asteptati la punctul termic 61 pe strada Aprodu Purice, la punctul termic 42, in spatele magazinului Luceafarul sau la punctul termic 33, lânga Serviciul de Evidenta a Populatiei Bacau. Cei cu centrale termice pe gaz pot depune cererile la primarie, la Primaria 2 si la Politia Locala, in timp ce consumatorii care se incalzesc cu lemne sau au centrale pe energie electrica trebuie sa depuna dosarele la Directia de Asistenta Sociala, pe strada Stefan cel Mare.

Ce acte compun dosarul:

Alaturi de cererea tip care se ia de la asociatia de proprietari, trebuie atasate declaratia pe propria raspundere privind incadrarea in limitele legii, copii dupa acte de identitate, certificat de casatorie, acte doveditoare ale venitului, adeverinta de la asociatie privind numarul de persoane, copie dupa actul de proprietate sau inchiriere, certificat de atestare de la Taxe si Impozite Locale, o factura de utilitati in functie de natura ajutorului solicitat.

Cine beneficiaza de ajutor:

Pentru cei racordati la Thermoenergy , subventia se acorda daca venitul pe membru de familie nu depaseste 1082 lei. Pentru cei care au conventie cu furnizorul de agent termic al orasului, subventia este de 100 la suta, astfel: 160 lei pentru o camera, 230 lei pentru doua camere si 300 de lei pentru trei camere. Plafonul de venit pentru cei cu centrale pe gaz este de 615 lei pe membru de familie.

Andreea Gavrila
Ramona Ionescu


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Nu sunt de acord sa se plateasca din taxele mele asa sume. Eu sunt o mama singura cu un copil la scoala, am centrala proprie si nu am primit NICIODATA ajutor de la stat. Ma duc zilnic la munca pentru a-mi putea platii taxele si nu astept sa munceasca altii pentru mine.
    Cum este posibil sa se plateasca subventie de 100%. Din ce bani se platesc aceste subventii?

LĂSAȚI UN MESAJ