30 aprilie 2024
OpiniiEditorialClădiți-vă casele pe Vezuviu!

Clădiți-vă casele pe Vezuviu!

Vă rog: puneți dumneavoastră ghilimelele în titlu. Este, după cum ați văzut, un citat din gândurile memorabile ale prietenului meu grozav, Nietzsche.

  Cred că aceasta este menirea unui ziar care să respectă: să-i invite pe cititori în preajma unui adevăr, deși, se știe, adevărul nu a fost niciodată locuit de comodități. Clădiți-vă casele pe Vezuviu! Asta vă sugerează și ziarul nostru, de zeci de ani. Învățați-vă să trăiți ca și cum v-ați fi stabilit domiciliul în epicentrul unui seism etern, în infernul erupțiilor unui vulcan care a trimis în istorie orașul Pompei. Învățați-vă să trăiți ca și cum a trăi înseamnă a supraviețui. În definitiv, nu așa trăim?

  Zilele trecute, am văzut o mămică grijulie – care-și așteptase fiica gimnazistă să iasă de la ore –, legându-i acesteia șireturile rebele de la un pantof. Fetița nu a protestat. M-am gândit atunci: ce se va întâmpla când acest copil, departe de mamă, își va da seama că, de fapt, chiar fără voia sa, locuiește pe un… Vezuviu? Își va tot aștepta mama, care nu va mai fi aproape, să-i lege șiretul la pantof?

  Atunci când vă povestim despre istoria ziarului nostru, ca o Șeherezadă îndrăgostită de Cititor, pentru asta pledăm: ,,Clădiți-vă casele pe Vezuviu!” Când oferim informații despre un brand precum DEDEMAN, asta vrem să vă spunem: ,,Nu poți viețui moral și eficient, pe termen lung, decât dacă ți-ai clădit proiectul în epicentrul Vezuviului! Doar așa poți ființa fericit într-un mediu concurențial în care primejdiile de tot felul sunt mereu vii!” Despre asta vorbește chiar și Imnul nostru național: avem, trebuie să avem casele construite pe Vezuviu! Să fim capabili să reacționăm fericit (mă repet…) la provocările/ cutremurele vremurilor.

  Trăind în epicentrul Vezuviului, un ziar care se respectă trebuie să transmită, chiar și printr-o știre aparent banală, un SENS uman al viețuirii. Un ziar care se respectă trebuie să scaneze nu doar trecutul și prezentul. Trezind viul moleșit uneori din noi, el trebuie să trăiască și-n orizonturile viitorului, să ne vorbească și despre proiectele cyborgului. Ne va transforma acesta în maimuțica de campanie de pe umărul său ruginit de tinichea sau ne va ameliora aventurile supraviețuirii? Un ziar, un jurnalist care se respectă trebuie să încerce se ridice la înălțimea gândului oferit de Thomas Jefferson: ,,Dacă ar fi să decid să avem o guvernare fără ziare ori ziare fără guvernare, nu aş ezita niciun moment să aleg cea de-a doua variantă”. El nu a oferit însă un credit în alb tuturor ziarelor/ ziariștilor, căci două decenii mai târziu spunea: ,,Nişte procese pornite împotriva câtorva calomniatori de profesie mai cunoscuţi ar avea un efect binefăcător pentru integritatea presei”... Un ziar care se respectă trebuie să răspundă provocării de poveste pe care ne-a aruncat-o Mark Twain: ,,Dacă nu citeşti ziarele eşti neinformat, dacă le citeşti, eşti dezinformat”.

  În noul său format, adaptat fireștilor seisme socialvezuviene, DEȘTEPTAREA și-a croit proiectul ca un locatar care știe ce înseamnă să ființezi într-o lume în care cutremurele și erupțiile magmatice de tot felul își fac mendrele. DEȘTEPTAREA va continua să spună că a trăi înseamnă a supraviețui frumos. Acest ideal e posibil de vreme ce, fiind locatari ai marilor zguduiri ale Vezuviului… social, putem învăța împreună să conjugăm fericit, măcar în marginile unei norocite aventuri terestre pe care o numim viață, verbul a trăi.

spot_img

Alte titluri

spot_img

Ultimele știri