18 mai 2024
ActualitateCirca 150.000 de băcăuani se pot încălzi mai ieftin la gura sobei

Circa 150.000 de băcăuani se pot încălzi mai ieftin la gura sobei

Prețul lemnelor de foc, al trunchiurilor, butucilor, vreascurilor, rămurelelor și al altor materiale combustibile similare ar trebui să fie mai mic. Motivul simplu este reducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 19 la 5%. Măsura a venit exact când prețul gazului natural și al energiei electrice a crescut sensibil. Zeci de mii de băcăuani ar putea beneficia de această reducere de TVA.

Numărul exact al familiilor care folosesc lemnele pentru încălzirea locuințelor este greu de aflat. Institutul Național de Statistică spune că acest număr vizează circa jumătate dintre familii, dar în mediul rural se ajunge și la aproape 90%.
Dar procentul are la bază cifrele culese la ultimul Recensământ al Populației și Locuințelor, din 2011. Conform datelor din RPL – aflăm de la Direcția de Statistică Bacău -, în județul nostru 145.726 de locuințe erau în categoria celor care nu aveau încălzire centrală și erau încălzite cu sobe (șeminee). Combustibilul folosit era considerat lemnul, dar și cărbunele, peleții sau altele asemenea. Alte 8.381 locuințe aveau încălzire centrală sau centrale proprii pe combustibil solid – tot lemn, cărbune etc. Numărul total al locuințelor era, însă, de 276.592, deci locuințele încălzite inclusiv cu lemne reprezenta aproape 56%.

Unde se arde mai mult gazul



Cele mai multe locuințe fără încălzire centrală erau la Dărmănești, Comănești și Sascut, iar cele mai puține pe încălzire centralizată la Izvoru Berheciului (zero!), Ungureni (2), Colonești, Agăș, Filipeni, Horgești, Oncești, Sănduleni, Scorțeni, Solonț (sub zece locuințe fiecare). Anul viitor vom avea, însă, rezultatele noului RPL și vom vedea în ce situație ne mai aflăm.
Reducerea TVA la comercializarea de lemn de foc se aplică și pentru persoanele fizice, dar și pentru persoanele juridice. Oamenii obișnuiți plăteau, până acum, circa 2.400 de lei pentru lemnele puse pe foc toată iarna. Prețurile variază, desigur, în funcție de zona geografică, de esența lemnului și de proveniența acestuia. Vânzătorii por fi ocoalele silvice, proprietarii de păduri, unele centre comerciale și, trebuie să o recunoaștem, chiar cei care aduc ilegal astfel de combustibil. În orașe și în localitățile mai mari pot fi cumpărate, din depozite speciale, și bracuri (bucăți de lemn care nu mai pot fi folosite în prelucrarea industrială).

Până în 2023 gata cu lemnele pe foc!

Încălzirea cu lemne este una tot mai căutată, mai ales de cei care își construiesc vile sau case la curte. Un astfel de procedeu de încălzire are și un farmec anume. Și hrana preparată astfel are o calitate mai bună. Cu toate acestea, încălzirea locuinței cu gaze naturale este și facilă și posibil mai ieftină (vom vedea cum mai evoluează prețurile!), iar în județul Bacău sunt sate în care se lucrează avansat la noi rețele de alimentare cu gaz.
Uniunea Europeană, însă, și chiar specialiștii din domeniul soluțiilor de încălzire a locuințelor recomandă însă încălzirea centralizată sau parțial centralizată. Motivele sunt mai multe, unul important fiind protecția mediului. Astfel, România s-a angajat, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, să renunțe la încălzirea cu lemne până în anul 2023.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri