Dupa atentatele de la Paris, multa lume se astepta sa se ia niste masuri ferme pentru eradicarea terorismului din Orientul Mijlociu, in special cel generat de Statul Islamic. Desi s-a vazut o schimbare de abordare a presei occidentale, care a criticat in permanenta interventia rusa in Siria, pe teren lucrurile au ramas la fel.

Este interesant ca dupa ce Putin a vorbit la Summitul G20 despre finantatorii occidentali ai ISIS, o publicatie britanica scrie despre atitudinea Turciei in aceasta problema. „Turcia poate taia liniile de aprovizionare ale ISIS. De ce nu o face?”, scrie The Guardian si argumenteaza: in zona, cel mai important opozant al ISIS sunt kurzii.

Ei au cea mai importanta forta terestra care se opune Statului Islamic si au obtinut victorii militare consistente. Cu toate acestea, fortele kurde sunt bombardate sistematic de Turcia, tara care supune teritoriul controlat de YPG in Siria unui embargo total. Dar asta nu e totul: Universitatea Columbia a intocmit o lunga lista cu fapte care demonstreaza atitudinea mai mult decât prieteneasca a Turciei catre ISIS: de la transferul de imagini de satelit catre ISIS pâna la tratarea ranitilor Statului Islamic in spitalele turcesti.

Guardian mai aduce in discutie si evenimentele din august, când fortele kurde au lansat o ofensiva incununata de succes la Kobani si Gire Spi, insa, când au incercat sa elibereze si ultima rezistenta ISIS de la granita cu Turcia, Ankara a anuntat ca daca orasul sirian Jarablus va fi atacat de fortele kurde, va interveni militar.

Nu e un secret, prin Jarablus este aprovizionat ISIS.

Pe de alta parte, in Turcia au avut loc o serie de atentate puse de autoritati pe seama ISIS. Doar ca, in mai toate cazurile, exploziile au vizat activisti asociati cu HDP, un partid nationalist, care s-a pozitionat ca voce a stângii democrate. In iunie, conform sondajelor, HDP parea ca va invinge partidul lui Erdogan in alegeri.

Asa ca presedintele Turciei a procedat in consecinta: a declarat ca se va razboi cu ISIS, a si atacat o singura data pozitiile Statului Islamic, dupa care s-a concentrat pe bombardarea kurzilor dupa care a acuzat partidul HDP ca sustine terorismul deoarece avea legaturi cu gherilele kurde.

Rezultatul a fost ca in urma acestei operatiuni de manipulare (sa ne amintim cum a câstigat Bush junior al doilea mandat, cu blindate amplasate pe strazile oraselor americane pentru ca, chipurile, teroristii urmau sa atace SUA) HDP a fost infrânt iar Erdogan si-a asigurat o confortabila majoritate in Parlament.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ