18 aprilie 2024
OpiniiEditorialCine poate aur roade

Cine poate aur roade

Fac parte dintr-o generatie care nu cunoaste valoarea aurului. Poate nici alte generatii nu stau mai bine la acest capitol. As indrazni sa spun ca românii, in general, nu au sau nu mai au un simt anume atunci când vine vorba de pretiosul metal. Nu ne putem compara cu turcii, de pilda, care au trait si mai traiesc inca pe lânga munti de aur, pe care ii si etaleaza, cum poate vedea oricine in celebrul Bazar din Istanbul si nu doar acolo.

Dar, tocmai am scris, mai sus, o vorba mare: „pretiosul metal”. Cine nu stie ca aurul deschide usi zdravan ferecate, inmoaie inimi de piatra, pune la pamânt paduri seculare. Mai ceva ca iarba fiarelor, aurul se pare ca ramâne cheia viitorului, in oricare vreme sau orânduire. George Soros, cunoscutul om de afaceri, invidiat pentru tunurile pe care le-a dat mai ales pietei de capital si financiare prin tranzactiile uneori ciudate, impotriva evidentelor, recomanda la un momendat investitia in aur, pentru preturile care aveau certe tendinte de crestere.

Ei, teoria e frumoasa, practica grea! Adica de unde bani sa cumperi aur? Pentru ca piata, har Domnului, s-a deschis odata cu noul capitalism. Dar, vorba ceea: cine poate… aur roade.

Cea mai mare banca de la noi, preluata de investitori austrieci, tocmai a scos la vânzare ducati de aur, monede cu valoare si in metal si in istoria pe care o incorporeaza. Daca au ajuns sa ni-i ofere noua, românilor, sigur stiu ca ar putea obtine oarece profit. Nu de la cei multi, care traiesc de astazi pe mâine, ci de la cei putini si abili, care au stiut sa faca bani. Aur fin, de 24 de karate. Iar cine va avea parte de el, va fi si mai bogat.

O banca germana tocmai observa ca tulburarile din Ucraina si revenirea fondurilor deschise de investitii, precum si o schimbare dramatica a sentimentului investitorilor va duce la o crestere a pretului aurului, care va atinge valoarea de 1.400 de dolari uncia. Factori speciali, precum nelinistea si agitatia valutara din mai multe economii emergente au jucat cu siguranta un rol, precum si recentele tensiuni dintre Rusia si Ucraina si amenintarea escaladarii conflictului din Crimeea.

Aceste lucruri au stimulat cererea pentru aur ca un mijloc sigur de investitie. Halal de ei, oamenii cu bani! Le ramâne doar sa bata fierul cât e cald si sigur o vor face. Ceilalti, sa-si aminteasca doar ca „muntii nostri aur poarta…”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri