28 martie 2024
OpiniiEditorialCine pierde, cine câștigă pe mâna Guvernului

Cine pierde, cine câștigă pe mâna Guvernului

Suntem într-o campanie electorală croită după principiul „care pe care”, iar dezbaterile pe tema nivelului de trai și a perspectivelor economice în România au devenit și ele încrâncenate.

Avem guvern nou, unul care acuză „greaua moștenire” atunci când încearcă să creioneze strategii pentru zilele și lunile care vin.

E un obicei la noi și nu ne putem dezbăra! Dar un profesor de la ASE (Academia de Studii Economice), Cristian Socol, a pus pe hârtie, pe două coloane, cine pierde și cine câștigă odată cu venirea Guvernului Orban, „din perspectiva intereselor”.
Cine vor câștiga? Sunt cei mai mulți: băncile, fondurile de pensii private, companiile din telecomunicații și din energie, companiile private din sănătate și din educație, companiile care fac evaziune fiscală, marii jucători la Bursă, business-ul mare, orașele mari, , companii private din domeniul transporturilor și firmele de consultanță, iar în turism vor câștiga țările vecine.

Cine va pierde? Mai puțini, dar esențiali: companiile românești, în general, și întreprinderile mici și mijlocii, în special, firmele din construcții și din IT, dar va pierde putere chiar statul român.

Așa spune profesorul, așa spunem și noi.

În dreptul fiecărei categorii se dau și ceva explicații. Nu avem spațiu aici pentru toate, iată însă de ce crede profesorul că va pierde din putere statul: „Nu vor mai exista nici puținele butoane existente acum pentru stimularea economiei și creșterea bunăstării românilor. România va pierde competitivitate, viteză de convergență, și se va îndepărta obiectivul de aderare la Zona Euro”.

Opiniile pot fi admise, pot fi contestate. Stârnesc controverse. Dar nu ar strica să medităm asupra lor.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri