– Ancheta DNA care a avut in prim-plan o promisiune de mita pentru câstigarea lucrarii la Sala Polivalenta s-a incheiat, iar dosarul a ajuns in instanta

La sfârsitul anului trecut, doi afaceristi din Bacau, Codrin A. (administrator la SC Nova Casa) si Vasile M. (administrator la SC Carotino Forest), au fost trimisi in judecata, in stare de libertate, pentru cumparare de influenta, respectiv complicitate.

In rechizitoriul DNA se spune ca “in zilele de 14 si 16 mai 2011, cu ajutorul lui M. Vasile, zis «Bazil», inculpatul A. Codrin i-a promis lui Popovici Nicolae Ovidiu, secretarul Primariei municipiului Bacau, suma de 1.000.000 euro pentru ca acesta sa-si exercite influenta asupra membrilor comisiei de evaluare a ofertelor pentru atribuirea contractului de achizitie publica de lucrari «Construire Baza Sportiva – Sala Polivalenta a Sporturilor Municipiul Bacau», pentru a-i determina pe acestia sa desemneze câstigatoare oferta formulata de asocierea SC STRABAG SRL Bucuresti – SC CONBAC SA Bacau – SC INOCSA INGENIERIA SL Spania Filiala SRL si in consecinta contractul de lucrari sa fie atribuit acestei asocieri”.

popovici1

Promisiunea mitei, mai spun procurorii, i-a fost prezentata lui Popovici de catre Vasile M., care a stabilit si o intâlnire intre Codrin A. si secretarul municipiului in care s-au discutat detaliile ofertei. Pe 16 mai 2011, DNA Bacau a primit denuntul lui Popovici impotriva celor doi afaceristi.

Popovici a facut parte, la un moment dat, din comisia de evaluare

La sfârsitul lui februarie 2011, Primaria Bacau a publicat in SEAP anuntul privind desfasurarea licitatiei deschise pentru atribuirea contractului de lucrari pentru Sala Polivalenta – proiectare si executie, la o valoare estimata de 74.560.145 lei (peste 17,5 milioane euro). Printr-o dispozitie din 6 mai 2011 a primarului muncipiului, unul dintre membrii comisiei a fost inlocuit cu Ovidiu Popovici. Dupa denunt insa, mai precis pe 20 mai 2011, Popovici a fost inlocuit din comisie.

Pentru a participa la procedura de achizitie publica de lucrari, s-au inscris 10 firme, dar au fost depuse doar doua oferte – prima de la asocierea in numele careia s-a facut promisiunea de mita, iar a doua de la asocierea de firme POLIMEX – MOSTOSTAL SA Varsovia, Polonia – INSTAKON OY ESPOO Finlanda, cea care, de altfel, a si fost selectata de comisia de evaluare.

Banii ar fi venit dupa câstigarea licitatiei

Popovici, spun procurorii, a fost de acord sa poarte discutii cu A. Codrin, stabilind o intâlnire la biroul sau, dar anuntând, in acelasi timp DNA. “Pe 16 mai 2011, in intervalul 9.42 – 9.48, in biroul martorului Popovici din primarie, acesta a purtat o discutie cu A. Codrin, in prezenta lui M. Vasile, dialogul fiind inregistrat audio”, se arata in rechizitoriu. In schimbul ajutorului solicitat de la Popovici, Codrin A. promitea o suma de bani care urma sa fie data dupa câstigarea licitatiei. Popovici le-a spus afaceristilor ca nu mai este membru in comisia de evaluare, insa Codrin A. a insistat ca secretarul municipiului sa intervina astfel incât licitatia sa fie câstigata de asocierea din care face parte STRABAG.

Afaceristii recunosc si regreta faptele

In instanta, cei doi inculpati au dat declaratii de recunoastere a faptelor si de… regret. “In cauza, urmeaza a se dispune clasarea cauzei pentru comiterea infractiunii de trafic de influenta cu referire la acceptarea promisiunii sumei de un milion de euro de catre Popovici Ovidiu, intrucât fapta nu a fost savârsita cu vinovatia prevazuta de lege. Astfel, martorul denuntator a acceptat promisiunea facuta de A. Codrin, urmarind in mod exclusiv dovedirea faptelor de coruptie comise de inculpati”, este concluzia anchetatorilor. Urmatorul termen in acest dosar a fost stabilit pentru 23 aprilie.

Popovici nu comenteaza

Am incercat sa luam un punct de vedere legat de acest subiect si de la Ovidiu Popovici, mai ales pentru a clarifica anumite aspecte, semne de intrebare firesti. De ce a ales aceasta varianta a denuntului si nu a refuzat pur si simplu oferta? “Nu am acceptat nicio oferta! Dosarul este pe rol si nu pot face declaratii”, a precizat Ovidiu Popovici.

Nu e la primul denunt

Ovidiu Popovici apare ca denuntator si intr-un alt dosar de coruptie, instrumentat de DNA in 2009, in care erau cercetati mai multi functionari din Primaria Bacau, acuzati ca ar fi primit sume de bani de la doi afaceristi bacauani, in schimbul solutionarii favorabile a unor litigii cu terenuri. In dosarul cunoscut sub denumirea “Aur pentru functionari” au fost cercetati Cristinel Anghel, consilier superior in cadrul Serviciului Restituirea proprietatii, si fostul arhitect sef al municipiului, Silvian Cortez, care au scapat cu pedepse cu suspendare.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

11 COMENTARII

 1. Primarul Stavarache , un spagar . Secretarul Primariei , alt spagar ! O fi doar o coincidenta , sau este oglinda celor care conduc acum municipiul ? Imi amintesc cat de intransigenti au fost bacauanii cu fostul primar Liciu pentru ca l-au vazut o data intr-o pozitie jenanta si iata cum de aproape 20 de ani votam la greu numai si numai oameni cu infinit mai multe defecte . Asadar , asa ne trebuie !

 2. Procedura asta de atribuire a contractelor de achizitie publica in felul si mai ales in halul acesta a functionat de ani buni ?! Te crucesti ! Ani de zile ,,cineva ” a intretinut acest sistem care acum a EXPLODAT .Nu vi se pare si dvs. ca incurcate-s caile Domnului ?! Acum alt ,, Cineva” desconspira intr-o actiune generala in scopul schimbului de ,,influenta” …daca nu are legatura cu planul cel suprem ,praful se alege …

 3. gino , in mintea ta si al ce ia si cel ce nu ia si denunta tot spagar se cheama ,buna logica ! pina la urma care i fraieru al ce ia si ramine cu malaiu in buzunar sau al de refuza si denunta ,dupa logica ta cred ca al de ia e al destept .

 4. Macar asta nu i a denunta pe cei cu care lucreaza sau cu care a impartit aceeasi bucata de piine sau si a facut concediile cu ei cum este cazul lui Stavarache care a mers in concedii cu Onica , a fost facut presedinte de Ciubotaru si i a denuntat ca sa si scape pielea lui iar procurorii surpriza …i au dat cu stropi ca abereaza .

 5. rezulta ca Secretarul i-a inregistrat cu propria aparatura si dupa aia s-a dus la DNA, nu invers, de frica sa nu fie la randul lui inregistrat; altfel, daca exista mai intai denuntul si dupa aceea inregistrarea , cu aparatura DNA, nu se punea problema de clasare pentru acceptarea traficului de influenta, in ceea ce-l priveste pe Popovici.

 6. dragii mei … afacerea este cu mult mai grasa … aici s-a jucat cu milioanele de € … bacauanii au platit ca fraierii pt o sala polivalenta … care din plecare era o excrocherie bine ticluita de angajati ai primariei … s-au falimentat companii mari (Coifer), s-au falsificat acte oficiale si s-au facut plati dubioase unor subcontractanti locali (para-ndarat) …
  DNA nu si-a facut datoria pana la capat … s-a oprit doar la spaga promisa de cei doi/trei mentionati in ziar … in realitate lucrurile au fost mult mai grave si/sau complexe …
  eu mai astept … sper sa mearga pana la capat … adica la primar/ vice primar, contabila sefa secretari, portar si paza etc.
  Dar va asigur copii ca adevarul va iesi la iveala … mai devreme sau mai tarziu! … si vor cadea si alte capete … oare ar putea fi si ale celor din DNA ce au stopat cercetarile undeva???

LĂSAȚI UN MESAJ