* unitatea medicala nu mai are nicio doza de vaccin si nici nu poate achizitiona pentru ca Ministerul Sanatatii nu a semnat ordinul de reglementare a pretului * aceeasi situatie este intâlnita in mai multe judete si in Capitala

De câteva zile, Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau, cea mai mare unitate medicala din judet, nu mai are pe stoc vaccin antirabic si nici antitetanos. Situatia este ingrijoratoare, având in vedere ca la camera de garda s-au prezentat pâna acum circa zece persoane muscate de câini.

Medicii infectionisti sunt cei care stabilesc daca pacientul necesita vaccinare, dar cum serul lipseste oamenii trebuie sa se multumeasca cu inscrierea pe o lista de asteptare pâna ce problema se va remedia. „La momentul de fata, Spitalul Judetean de Urgenta Bacau nu mai are nicio doza de vaccin antirabic si nici de vaccin antitetanos.

PUBLICITATE

Motivul nu este ca n-am avut grija sa ne aprovizionam ci pentru ca nu a fost semnat de catre Ministerul Sanatatii ordinul care reglementeaza pretul. Depozitele au aceste tipuri de vaccin in stoc, noi avem fonduri, insa nu se pot livra pentru ca nu au pret”, a declarat Adrian Popa, managerul SJU Bacau. Criza reala a vaccinului antirabic a debutat in urma cu câteva saptamâni dar spitalul din Bacau a imprumutat mai multe doze de la Spitalul Municipal Onesti, doar ca intre timp si acestea au fost epuizate.

Aceeasi situatie se regaseste in mai multe judete din tara, dar si la Institutul „Matei Bals” din Capitala, care a anuntat ca nu mai are vaccinurile respective, lucru cunoscut si de Ministerul Sanatatii. Dar pentru ca nu se poate intelege cu producatorul asupra pretului, atunci se arunca in joc viata pacientului.

Risc major prezinta si pacientii care ajung la spital cu plagi severe, in urma unor arsuri sau taieturi, si ar trebui sa primeasca vaccin antitetanos. Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau are acest ser insa doar pentru femeile insarcinate.

„Institutia noastra distribuie vaccin antitetanos doar medicilor de familie pentru gravide. In ceea ce priveste vaccinul antirabic, unitatile spitalicesti care au Centre Antirabic sunt cele care trebuie sa-l procure”, a declarat Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la DSP Bacau. (Geta P.)

Spitalul Municipal Onesti mai are vaccinuri pe stoc

Spitalul din Onesti nu se confrunta inca cu o criza de vaccin antirabic, iar din cel antitetanos mai are câteva doze. „Noi mai avem 30 de doze de vaccin antirabic iar antitetanic doar 4 doze. Când aveam mai multe doze de vaccin antitetanic il administram si pacientilor care veneau cu plagi obisnuite pentru a fi cât mai multe persoane imunizate si sa nu apara cazuri de imbolnavire. Acum, pentru ca nu mai este, il pastram doar pentru pacientii cu plagi grave, care prezinta risc tetanigen”, a exlicat dr. Oana Secara, managerul Spitalului Municipal Onesti.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ