Un numar serios din infractiunile din judetul Bacau sunt facute de tineri cu vârste fragede. Pe drumurile noastre aveti sanse foarte mari sa fiti lovit de o masina condusa de un pustan beat si fara permis, sa vi se fure telefonul de catre un adolescent sau chiar sa vi se dea in cap de catre un minor care are nevoie de bani pentru bautura.

Nu este saptamâna in care politistii sa nu prinda un adolescent ca a furat dintr-o casa sau a tâlharit un batrân, ca a condus o masina furata sau ca a furat telefonul unui elev. Incetul cu incetul tindem sa devenim o favela braziliana, de genul celei descrise in filmul “Orasul zeilor” (Cidade de Deus), in care bandele de infractori juvenili fac legea.

Ar fi mai usor daca acest fenomen ar fi cauzat de slaba performanta a fortelor de ordine sau de alti factori administrativi. Ar fi mai usor de rezolvat problema. S-ar suplimenta numarul de politisti, s-ar face stagii de pregatire, s-ar gasi o solutie institutionala. Din pacate, problema este una sociala. Ideea ca banul poate fi câstigat mult mai usor daca-i dai in cap unui batrân si-i iei pensia câstiga teren.

PUBLICITATE

Ca e mai usor sa “combini” un telefon furat de la un scolar decât sa prestezi o luna in conditii grele pentru aceiasi bani. Ca daca iti pui o cagula pe cap si iei cu tine un spray paralizant, poti face rost de bani mult mai usor decât daca dai la sapa.

Si nu o fac de capul lor. Au modelul “succesului” in fiecare zi la televizor sau pe retelele sociale. Vad cum cei care au furat “afara” conduc masini de zeci de mii de euro, sparg banii in cluburi alaturi de gagici “beton”, nu au teama de nimeni si de nimic. Au razbit in viata fara sa aiba nevoie de scoala, faea sa-si toceasca nervii pe bancile scolii si fara emotiile examenelor. Si daca ei au putut, astia micii de ce sa nu poata?


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ