Din aceasta cauza, aproape 10 la suta din familiile beneficiare de alocatie de sustinere vor primi mai putini bani sau nu vor mai lua niciun leu. Cele mai multe vor pierde acest drept timp de 6 luni, din cauza numarului mare de absente nemotivate de la scoala inregistrat de copiii lor. Situatia este mai ingrijoratoare fata de anul trecut.

Peste 1.500 de familii dintre cele mai nevoiase vor primi mai putini bani din alocatia de sustinere sau vor ramâne chiar fara aceasta sursa principala de venit care le ajuta sa subziste. Masura este dispusa de catre conducerea Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Bacau, deoarece copiii de vârsta scolara din aceste familii au inregistrat in cel de-al doilea semestru din anul de invatamânt 2012-2013 multe absente nemotivate.

Nu mai putin de 22.618 copii inscrisi in anul scolar trecut fac parte din familii beneficiare de alocatie de sustinere si aproape 10 la suta dintre ei au lipsit nejustificat de la cursuri mai mult de 9 ore. Potrivit situatiei transmise AJPIS Bacau de catre Inspectoratul Scolar Judetean, in ultimul semestru 2.178 copii din familiile sarace (in medie, lunar sunt 16.400 beneficiare de alocatie de sustinere) au de la 10 absente nemotivate, in sus. Unora li s-a pierdut sirul absentelor, ei renuntând la scoala.

PUBLICITATE

“Este ingrijorator ca in fiecare semestru zeci de copii din familii nevoiase abandoneaza scoala, ne-a spus Teodor Agachi, sef serviciu Inspectie Sociala din cadrul AJPIS Bacau. Numai in ultimul semestru 66 elevi din familiile beneficiare de alocatie de sustinere s-au retras de la scoala. Alti 1.217 au mai mult de 20 de absente nemotivate, ceea ce, de asemenea, este alarmant.”

Mai rau ca anul trecut

Fata de ultimul semestru din anul scolar 2011-2012, acum lucrurile stau mai rau. La sfârsitul anului de invatamânt trecut, 2.017 elevi (cu 161 mai putin decât in 2013) din peste 1.500 de familii sarace au avut de la 10 absente nemotivate in sus. Atunci 49 dintre ei au abandonat scoala iar 1.076 au avut peste 20 de absente nejustificate.

Asadar, in semestrul II din acest an au renuntat la scoala cu 17 elevi mai multi iar numarul celor cu peste 20 de absente nemotivate a crescut cu 141. Familiile in cauza vor fi afectate destul de mult de nefrecventarea cursurilor de catre copiii lor. Potrivit legii, familiile care au elevi cu 10 absente nemotivate intr-un semestru suporta o diminuare cu 20 la suta a alocatiei de sustinere pe o perioada de trei luni. Cele ai caror copii au absentat nejustificat de la cursuri intre 11 si 20 ore vor lua cu 50 la suta mai putin din alocatia cuvenita, tot pentru trei luni.

Daca elevul a inregistrat peste 20 de absente, atunci plata alocatiei de sustinere se suspenda pâna la urmatoarea raportare a Inspectoratului Scolar, care va fi dupa incheierea primului semestru din anul de invatamânt 2013-2014, dar nu mai mult de 6 luni. Si pierderile financiare pe care le vor suporta familiile in cauza nu sunt deloc de neglijat.

”Pentru toate familiile care au copii cu absente nejustificate, diminuarea sau suspendarea alocatiei de sustinere se aplica din luna urmatoare transmiterii datelor. In cazul de fata, masura se aplica incepând cu luna august, dar la plata se va resimti din septembrie. Pentru ca alocatia de sustinere se achita in luna urmatoare celei pentru care s-a stabilit acest drept”- spune Teodor Agachi, sef serviciu Inspectie Sociala din cadrul AJPIS Bacau.

Conform legii, familiile monoparentale cu un venit net de pâna in 200 de lei pe fiecare persoana au dreptul la o alocatie de sustinere lunara de 50 lei, daca au un copil, 100 lei (2 copii), 150 lei (3 copii) sau 200 lei (patru sau mai multi copii). Daca venitul net pe fiecare membru de familie monoparentala este intre 201 lei si 370 lei, suma acordata va fi de 45, 90, 135 sau 180 lei. Familiile cu doi parinti si un venit de maximum 200 lei pe fiecare membru component iau 30, 60, 90 sau 120 lei. Cele cu venit situat intre 201 lei si 370 lei au dreptul la 25, 50, 75 sau 100 lei. Asadar, familiile monoparentale cu un venit de pâna in 200 lei si cu patru copii, din care unul are 21 de absente nemotivate intr-un semestru, vor pierde alocatia de sustinere pe 6 luni, ceea ce inseamna 1.200 lei!


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ