19 aprilie 2024
EconomieChimcomplex a depus oferta pentru preluarea Oltchim

Chimcomplex a depus oferta pentru preluarea Oltchim

Chimcomplex Borzești, membră a Grupului Societățile Comerciale Române (SCR), a depus, joi, 6 iulie, oferta angajantă pentru preluarea activelor Oltchim Râmnicu Vâlcea. Preluarea activelor Oltchim ar putea duce la înființarea Companiei Române de Chimie.

„Probabil că mai sunt si alți competitori, dar singurul de elită este gigantul germano-polonez PCC, cu care suntem pregătiți să luptăm – a precizat președintele Chimcomplex, Virgiliu Băncilă. Vânzarea Oltchim este un eveniment major in economia Romaniei și am dori să avem sprijin de la întreg mediul de afaceri, așa cum am primit de la mediul universitar.

Credem că organizatorul licitației va fi corect și ne va declara calificați în confruntarea directă cu PCC. Președintele Grupului SCR, domnul Ștefan Vuza, a pregătit atent, în ultimii doi ani, această tranzacție și a depus eforturi considerabile pentru a strânge laolaltă investitori de calibru, cum sunt cele două fonduri de investiții care gestionează fiecare câte 11 miliarde de euro, apoi cele cinci bănci care vor intra în sindicat, cât și partenerii de afaceri, începand de la Tricon SUA și până la cei din România”.



Așadar, în sprijinul Chimcomplex vin gigantul american Tricon Energy, cu o cifră de afaceri de șase miliarde de dolari, ca partener comercial, cinci bănci europene coordonate de ING și două fonduri de investiţii din Londra si Dubai. Grupului SCR, care va deveni garantul direct al tranzacției, cu active de peste 120 de milioane de euro, i se alătură patru parteneri de afaceri puternici, dintre care unul din Turcia și unul din Italia

Ce planuri are Chimcomplex la Oltchim

Planul de afaceri al noii entități industriale este fundamentat pe relansarea chimiei românești și include posibilitatea de creștere a producției industriale la peste un miliard de euro anual, în șapte ani de la preluare, crearea a 9.000 de locuri de muncă pe orizontală și verticală și diversificarea operațiunilor comerciale în regiune.

„În aceste condiţii – spune Virgiliu Băncilă -, este evident că nu vom reduce niciun salariu la Oltchim și ne dorim chiar să creştem veniturile tuturor celor care vor să se implice activ în restructurarea pozitivă a companiei. Aşa cum s-a întâmplat şi în 2003, la privatizarea Chimcomplex, aşa vom face şi la Oltchim: vom şti să asigurăm lin şi cu succes tranziţia de la sistemul de stat la cel privat”.

Primul gigant industrial românesc

Înființarea Companiei Române de Chimie va urma exemplele recente din alte țări, precum Polonia, unde în urmă cu zece ani s-a relansat producția de îngrășăminte prin reunificarea a 16 combinate chimice de stat și private într-o nouă companie – Grupa Azoty. Alte exemple de centralizare a operațiunilor la nivel european sunt companiile BASF Germania, Dow Chemicals, Mol Ungaria si Todisco Grup Italia.

Industria chimică românească a înregistrat un puternic declin după anii 1990, când se afla pe locul 10 mondial ca volum al producției, generând la nivel național 16,9% din totalul producției industriale. Din cele 72 de combinate și fabrici au rămas în funcțiune, în 2016, doar 14, iar producție chimică a României este acum de 11 ori mai mică decât în 1990.

„Sunt optimist şi cred în bunele intenţii ale factorilor decizionali, respectiv ale administratorilor judiciari şi ale creditorilor Oltchim faţă de viitorul acestui combinat fanion al industriei chimice româneşti şi al tuturor oamenilor din Râmnicu Vâlcea dependenţi în mod direct de buna funcţionare a lui. Oferta pe care am depus-o este una corectă, sustenabilă şi bine asumată, iar faptul ca avem resursele umane, know-how- ul şi resursele financiare, ar trebui să fie hotărâtor în luarea unei decizii, astfel încât Oltchim împreună cu Chimcomplex să redevină acel etalon pe care îl merită industria chimică românească pe plan intern şi regional, prin intermediul Companiei Române de Chimie.”
Virgiliu Băncilă, președintele Chimcomplex

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri