Virgiliu Bancila si Stefan Vuza, inaintea unui posibil proiect de anvergura nationala - Compania Nationala de Chimie / foto: Petru Done

Societatea Chimcomplex Borzesti parte a grupului SCR-Serviciile Comerciale Române, detinut de omul de afaceri Stefan Vuza, a depus o oferta pentru preluarea activelor Oltchim SPV. Aceasta este, pâna acum, este singura oferta. Oltchim SPV, spre deosebire de Oltchim SA (combinatul in totalitatea sa), detine numai instalatiile viabile. Oltchim se afla in reorganizare, dar si sub o ancheta a Comisiei Europene, pentru datoriile la stat care i-au fost iertate.

Oficialii Chimcomplex sustin, insa, ca aceasta nu va influenta preluarea intreprinderii din Râmnicu Vâlcea. Noua intentie de ofertare a fost declarata de Stefan Vuza inca de anul trecut, dar continua strategia aplicata de SCR de la prima licitatie pentru combinatul din Râmnicu Vâlcea, de acum câtiva ani, când licitatia a fost câstigata de omul de afaceri Dan Diaconescu, dar care a abandonat preluarea combinatului.

Tot de atunci, Stefan Vuza a lansat ideea infiintarii Companiei Nationale de Chimie (CNC), cu societatile Chimcomplex si Oltchim, desi pe rol este o investigatie a Comisiei Europene privind datoriile combinatului care statul român. „CNC – a spus presedintele Consiliului de administratie al Chimcomplex, Virgiliu Bancila – este o companie ce va repozitiona România pe harta industriei chimice din Europa, având in vedere forta comerciala pe care o vor avea impreuna cele doua combinate. Cred ca România merita sa aiba o companie puternica in Europa, macar in planul industriei chimice.

Noi, românii, avem scoli de chimie, universitati de renume si cercetatori dedicati; apoi, avem resurse minerale care decât sa urmeze calea exportului mai bine sa fie procesate in tara, prin chimizare. Astfel se asigura locuri de munca, taxe pentru stat si o perspectiva mai buna pentru intreaga economie a României. Rolul CNC-ului va fi de polarizare, de atragere a altor societati comerciale din industria chimica in actiunea de consolidare, relansare si dezvoltare a acestei ramuri industriale, respectiv chimia sarii.”


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ