In istorie, sclavia a cunoscut multe forme, de la cele mai crunte, in care omul era tratat ca un animal, pâna la cele in care, pe baza meritelor personale, sclavul isi putea recâstiga libertatea. Au existat, insa, de-a lungul timpurilor, situatii in care sclavii eliberati nu s-au putut adapta si, dupa o perioada de confuzie, au cerut sa fie reprimiti de fostul stapân. Libertatea presupune luarea de decizii si asumarea de riscuri; când nu trebuie sa te preocupe ceea ce vei mânca sau imbraca, viata pare mai usoara. Când, insa, de cele necesare vietii trebuie sa-ti faci rost prin fortele proprii, situatia se schimba.

Dar libertatea nu inseamna doar sa alergi dupa casa si masa, libertatea presupune si alte alegeri: cu cine votezi, in ce fel de stat vrei sa traiesti, daca vei protesta impotriva unui abuz, daca vei lua atitudine fata de un individ care arunca hârtii pe jos… Oamenii liberi nu se feresc sa ia atitudine; oamenii liberi ies in strada atunci când drepturile lor sunt incalcate sau când un alt om este supus unui abuz, oamenii liberi nu se feresc sa-l atentioneze pe individul care a parcat pe trotuar ca a facut un lucru gresit.

Dar, cel mai important este ca oamenii liberi nu se tem de Guvern. Nu se tem sa-i spuna unui reprezentant al autoritatii ca greseste, ca abuzeaza, ca le incalca drepturile. Intr-o tara normala, Guvernul trebuie sa se teama de cetateni pentru ca membrii executivului sunt in slujba cetateanului, nu invers.

Din pacate, România nu este o tara normala iar românii nu au mentalitate de cetateni, ci de sclavi eliberati care nu se impaca deloc cu ideea de libertate. Românii nu vor sa ia decizii, sa faca alegeri, le lasa in seama celor care-i conduc. Ideea de a gândi le provoaca frisoane românilor. De aceea veti vedea atât de multi bucurându-se atunci când Statul intra cu picioarele in viata unui concetatean si atâtia care aplauda când reprezentantii Guvernului abuzeaza de functiile lor.

Pentru cei care refuza sa gândeasca, Statul are intotdeauna dreptate iar de vina sunt mereu cei care incearca sa-si apere drepturile.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

 1. Domnule redactor,
  Statul il reprzentam noi,,,
  dar ce ne facem cand Institutiile statului nu+si fac datoria,,vezi cazul de la Horgesti,,
  Sau poate lipsa de educatie plus alcoolul, acesti barbati in ghilimele s+au trezit in
  SCLAVAGISM___

  • Ce ar fi trebuit sa faca statul in cazul de la Horegsti ca sa fiti multumit si Dvs.? Din cate stiu, institutiile statului s-au pus in miscare: ambulanta l-a preluat pe barbatul batut, spitalul l-a internat, medicii l-au ingrijit. In paralel, politistii au investigat, procurorii au retinut suspectii iar judecatorii vor decide soarta acestora. Ce ar fi trebuit sa faca Statul si nu a facut?

 2. La momentul prezent, aceeasi ,,Marie” in toate primariile si institutiile statului, hai sa fim sinceri!
  Inainte de a urni caruta, noii alesi,daca, nu vor fi tot dintre cei vechi (ca sa se acopere unii pe altii)…………,
  vor avea sfanta obligatie de a dispune audit in scopul verif. modului in care s-a gestionat bugetul, s-au atribuit contr. de achizitii, concesiuni, s-au intocmit documentatii cadastrale, efect. retocedari, etc.,etc., urmat de angajarea raspunderii acolo unde este cazul si recuperarea efectiva a prejudiciului. Ei?! Mai munceste cineva in tara asta?! DA!…Dorel: el sapa santul, schimba becul,repara ,,ghiveta”, face autostrada aplicand asfalt in jurul stalpului de inalta tensiune, mai trage cate-un pui de somn in cupa excavatorului, in parlament, dupa caz,fabrica,,reforme” in toate domeniile de activitate, defriseaza cum il taie kapu’, concesioneaza resursele si bogatiile naturale ale tarii etc.
  SOLUTIA: Elaborarea si aplicarea unei LEGI CLARE in considerarea principiului ,,Nimeni nu este mai presus de lege” ( unde-i lege,nu-i tocmeala). Sanctiunea pentru nerespectarea actului normativ: plimbarea cu tomberonul prin mijlocul targului. PUNCT.

 3. Trebuie să fii un om educat pentru a nu mai fi sclav. România e prea departe pentru acest lucru. Incașii au fost prea primitivi pentru întâlnirea cu “omul alb”. Au dispărut…Românii sunt prea analfabeți pentru comuniunea cu UE..uitându-ne în istoria celorlalte “întâlniri” dintre popoare cam putem să ne dăm seama ce va urma. Am fost 23 mil, am rămas 18, vom ajunge la 10, ni se vor alătura poate alte 6 milioane….s-ar putea ca urmașilor acestora tot români să li se spună deși ei vor avea alte gene, sau genele amestecate ale mai multor nații. Poate vor avea și alte obiceiuri, alte sărbători alte apucături…sunt foarte sigur că spațiul geografic nu va rămâne nepopulat

 4. De-a lungul evolutiei vietii pe Terra, au disparut civilizatii mai mult sau mai putin avansate, teritorii (ex. potopul lui Noe, Sodoma si Gomora, Atlantida, Lemuria etc.); avem ex. de constructii neelucidate pana in prezent din pdv al tehnologiei avansate utilizate (ex. piramidele egiptene); in permanenta apar alte teritorii , ex. insule in Pacific si in alte locuri in scopul continuarii vietii pe planeta Pamant.
  Efectul Pygmalion studiat de doua decenii de prof. de psihologie Robert Rosenthal,de la Univ. California din Riverside, se refera la fenomenul prin care asteptarile si implicit comportamentul fata de o persoana, un grup de persoane sau un eveniment influenteaza in mod clar rezultatul pe care il obtinem de la acestia. Daca un popor crede ca va trai prost , chiar va ajunge sa traiasca prost , pt. ca se va comporta ca atare intr-un context/camp negativ. Daca noi vom incepe sa credem ca lucrurile merg spre bine, ne vom comporta ca atare . Sa dam putere actiunilor pozitive cel mai simplu lucru pe care il putem face, tinad cont de faptul ca lumea, universul se afla intr-o continua miscare/ evolutie. Disparitia unor civilizatii s-a datorat , pe de o parte modului distructiv asupra Terrei in utilizarea tehnologiei avansate pusa la dispozitie la un moment dat sau pur si simplu pt. ca nu corespundeau unei linii evolutive compatibile cu viata pe Pamant. Incalcarea legii universabil-valabile atrage stingerea unei civilizatii, ceea ce ramane valabil si in prezent pt. acele tari, se stiu f. bine, care folosesc tehnici avansate in scop distructiv. Terra ca orice planeta are rolul ei in univers si detine mecanisme de autoreglare mai presus de capacitatile actuale ale firii umane de a le putea intelege. Orice actiune distructiva a omului prin gand,cuvand, actiune/ comportament, atrage pe cale de consecinta, reactiunea aferenta, in functionarea legilor universale. Asadar ganduri bune si actiuni bune!
  Salvarea civilizatiei pe Terra, la momentul prezent , sta in capacitatea omului evoluat de a se comporta civilizat, in sens constructiv, prin intoarcerea la sursa suprema care ne-a creat, Dumnezeu sau cum doriti fiecare sa denumiti aceasta energie universala.

LĂSAȚI UN MESAJ