Fenomenul cersetoriei este unul greu de stârpit, la fel cum este si cel al prostitutiei. Zeci de persoane stau cu mâna intinsa la colt de strada, la usa bisericii, la cea a magazinelor si in piete si intr-un numar atât de mare pot fi vazuti in special in zile de sarbatoare. Dar printre cei care practica cersetoria doar pentru bani s-au strecurat si oameni cu adevarat necajiti, care nu cer bani ci doar o pâine.

Se multumesc sa aiba ce mânca in ziua respectiva, iar acestia sunt in special batrâni. Politistii fac frecvent actiuni pentru depistarea lor si „în primele opt luni ale anului 2015 au fost depistate 395 de persoane fara adapost sau care apelau la mila publicului, fata de 391 de persoane în anul 2014. În 388 de situatii s-au luat masuri de sanctionare contraventionala, în sase situatii persoanele depistate au fost încredintate familiilor, fata de 17 în 2014, iar în doua cazuri s-a luat masura internarii în centre de ocrotire”, a declarat insp. pr. Narcisa Butnaru, purtator de cuvânt la Inspectoratul de Politie Judetean Bacau.

Totusi, in aceasta vara cersetorii n-au mai fost atât de vizibili pentru ca, dupa cum spun politistii, acestia au preferat sa plece in alte orase mai aglomerate in cautare de semeni mai generosi. Bacauanii n-ar mai fi atât de darnici cum erau in anii trecuti, iar cei care câstigau intr-o luna cât un director de mare companie si-au cautat alte localitati sau chiar au plecat in strainatate. In prezent, in Bacau, cei mai multi cersetori sunt din Buhusi si prefera sa stea in zona Pietei Centrale.

Dosare penale pentru cei care exploateaza cersetori

Dupa Noul Cod Penal, cersetoria nu mai este infractiune, dar se pedepseste in schimb exploatarea prin cersetorie sau folosirea unui minor in acest scop. La momentul de fata, pe masa de lucru a politistilor bacauani sunt doua dosare penale în care s-a început urmarirea penala pentru infractiunea de exploatarea cersetoriei si 11 dosare pentru folosirea unui minor în scop de cersetorie. Pentru prima fapta pedeapsa este de 6 luni la 3 ani sau amenda, iar daca este savârsita de parinte sau prin constrângere, atunci suspectul risca de la 1 la 5 ani de inchisoare. Cei care cersesc folosindu-se de un copil, ca sa-i induplece pe trecatori, risca inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ