Cele doua zile ale sarbatorii de Rusalii au atras la biserici nu doar enoriasI, ci si cersetori. De regula, acestia nu trec de usa lacasului de cult sau, poate, nici de poarta. Stau cu mâna intinsa si se roaga de trecatori, sa le dea si lor un ban sau ceva de mâncare. Ieri, la fiecare biserica din oras, puteau fi vazuti toti cei care traiesc din mila publica.

Iar, numarul lor nu este deloc mic. Este, insa, un fenomen la vedere, iar, pe unii, ii deranjeaza. Din acest motiv, autoritatile care raspund de ordinea publica in acest oras organizeaza, frecvent, actiuni de identificare si ridicare a lor de pe strazi. Numai in primele trei luni ale acestui an, politistii de la Inspectoratul de Politie Judetean Bacau au organizat mai multe actiuni in acest sens.

„In aceasta perioada, au fost depistate 169 de persoane care apelau la mila publica, dintre care 10 au fost predate familiei, 161 au fost sanctionate contraventional, iar o persoana a fost internata intr-un centru de ocrotire”
insp. pr. Narcisa Butnaru, purtator de cuvânt la Inspectoratul de Politie Judetean Bacau

PUBLICITATE

In aceeasi perioada, agentii din teren au identificat si peste 200 de minori lipsiti de supraveghere, iar unii dintre ei practica si cersetoria, pentru a face rost de bani. Si agentii de la Politia Locala Bacau au atributii in combaterea acestui fenomen, iar actiunile lor nu sunt concentrate doar pe lacasurile de cult, ci si pietele din oras.

„De la inceputul acestui an si pâna in prezent, au fost depistati 66 de cersetori, dintre care 46 sunt persoane fara adapost. Actiunile ample, pe aceasta linie, sunt saptamânale, dar, in fiecare zi, se fac raiduri in Piata Centrala, pentru ca, in ultima perioada, sunt tot mai multi in acest perimetru si primim sesizari de la oamenii care locuiesc in blocurile de acolo, fiind deranjati de prezenta lor”,
Florin Podoleanu, purtator de cuvânt la Politia Locala Bacau.

Ca si in anii anteriori, si acum, s-a constatat ca aproape 60 la suta din totalul cersetorilor sunt din alte localitati, iar, la fiecare depistare, sunt urcati in tren sau in autobuz si trimisi acasa. A doua zi, ei revin in Bacau, pentru ca, se stie, locuitorii orasului sunt darnici cu aceasta categorie de persoane.

Aproape 1.000 de depistari

In cursul anului trecut, politistii locali au depistat cersetorii de 955 de ori. Peste 500 dintre ei erau adulti, iar 444 minori. In total, s-au intocmit 210 fise de depistare, pentru cei care apelau la mila trecatorilor, fise ce au fost inaintate catre Inspectoratul de Politie Judetean Bacau, pentru continuarea cercetarilor. De asemenea, s-au confiscat si sumele de bani provenite din cersit, unele deloc de neglijat. Spre exemplu, de la doi frati din comuna Orbeni, amândoi in scaun cu rotile, politistii au ridicat circa 4.000 de lei, bani strânsi de la trecatori, aceasta fiind cea mai mare suma confiscata.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ