5 mai 2024
ActualitateCeremonialul anual „Memoria Oituzului” - ediția aniversară XXV

Ceremonialul anual „Memoria Oituzului” – ediția aniversară XXV

În comuna Oituz, la Cimitirul Eroilor din centrul comunei, la Mormântul eroului Locotenent Macarie de la Biserica Neamului și la Cimitirul Eroilor din satul Poiana Sărată, au fost organizate, pe 15 august, ceremoniale militare și religioase dedicate cinstirii memoriei eroilor jertfiți pe aceste meleaguri în Primul Război Mondial. Manifestările au ajuns, în acest an, la a XXV-a ediție și au fost organizate de Primăria, de Consiliul Local, de Căminul Cultural și de Parohia ortodoxă Grozești din Oituz, în parteneriat cu Filiala Județeană ,,Colonel Corneliu Chirieș” din Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor ,,Regina Maria”, cu Garnizoana Bacău, cu Baza 95 Aeriană ,,Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”, cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și cu Protopopiatul Onești.

La cele două evenimente au participat, alături de sătenii din Oituz, subprefecții Narcis Jitaru și Gabriel Lupu, generalul cu patru stele (rtr) dr. Vasile Jenică Apostol, reprezentanți ai conducerii Filialei Cultul Eroilor Bacău și președinți ai subfilialelor acesteia, președintele Filialei Bacău a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, gl. de flotilă aeriană (rtr) dr. Vasile Florea, consilierul județean Cezar Olteanu și primarii Marius Gabriel Gheorghiță (Pârgărești) și Claudiu Petrișor (Oituz). Asociația Tradiții Militare Românești, din Bacău, condusă de col. (RTR) Stelian Cojocaru, a fost prezentă cu un pluton de elevi costumați în uniforme specifice Armatei Române din Primul Război Mondial.

Garda de onoare, la Cimitirul Eroilor din Oituz, a fost asigurată de militari din Bacău și din Onești și a dat onorul comandantului Batalionului 631Tancuri „Oituz” din Bacău, lt. col. Adrian Stanciu.



Ceremonialele din Oituz și Poiana Sărată au fost deschise cu slujbe religioase susținute de preoți ortodocși și romano-catolici, iar cuvintele de întâmpinare, a fost rostit de primarul Claudiu Petrișor.

Alocuțiunile la evenimentul de la Oituz au fost susținute de Narcis Jitaru, Dănuț Voicu – președintele Filialei Bacău Cultul Eroilor, gl. flot. aer. dr. Vasile Florea, prof. Dorica Duță – directoarea Școlii Gimnaziale din Oituz și părintele Simion Purice – din partea Protopopiatului Onești și a parohiei Grozești.

Despre semnificația luptelor duse de români pe fronturile din zona Oituz-Coșna-Cireșoaia a vorbit generalul de brigadă dr. Vasile Jenică Apostol, unul dintre cei mai avizați și mai documentați istorici militari din România. „Se cuvine – a spus generalul Apostol – să ne înclinăm cu venerație în memoria eroilor români din toate timpurile, pentru demersul lor istoric, legendar, de apărare a independenței și suveranității țării, integrității ei teritoriale, a ființei naționale a poporului român și a celorlalte valori fundamentale ale acestuia”.

Dănuț Voicu a oferit, apoi, placheta „30 de ani de la reînființarea Filialei Cultul Eroilor Bacău” primarului Claudiu Petrișor și părintelui Simion Purice – președintele subfilialei Cultul Eroilor Oituz.

La final, la monumentul din Cimitirul Eroilor din Oituz au fost depuse coroane de flori și au fost aprinse candele la fiecare dintre mormintele cimitirului, iar două interprete de muzică populară au susținut scurte recitaluri.

La mormântul locotenentului Nicolae Macarie, din curtea Bisericii Neamului din Poiana Sărată, a avut loc, de asemenea, un scurt ceremonial religios și au fost depusă o coroană de flori. După care, participanții s-au deplasat la Cimitirul Internațional al Eroilor din sat, unde a avut loc, de asemenea, o slujbă religioasă și au fost depuse coroane de flori la monumentul din cimitir. Acolo a rostit o vibrantă alocuțiune profesorul Gheorghe Țuțuianu.

La final, Constantin Topală, Mare Maestru al organizației „Ordinul Cavalerilor Echității” i-a conferit părintelui Ioan Bitir, care a slujit peste 30 de ani biserica din Poiana Sărată, titlul de Cavaler al Ordinului Echității în grad de Conte, „pentru înalte merite  de reînviere și de slujire a memoriei celor căzuți pe frontul apărării independenței, suveranității și integrității țării, pentru conservarea identității neamului, a tradițiilor și artei populare românești”.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri