12 iunie 2024
Zona zeroCuvânt pentru sufletDuminica a VI-a a Paștelui

Duminica a VI-a a Paștelui

Fragmentul evanghelic din Duminica a VI-a a Paștelui (In 15,9-17) ne poartă în Cenacol, locul unde Isus a luat Ultima Cină cu discipolii săi. Ne putem gândi că suntem și noi prezenți acolo.

Isus își dă seama că domnește o atmosferă de neînțelegere, de distanțare, de trădare. El vede istoria cu abisurile sale de ură, de corupție, de violență fără sfârșit. Este istoria pe care toți o cunoaștem și o experimentăm în fiecare zi.

Dacă ar fi fost om asemenea nouă, Isus ar fi putut să le spună apostolilor: „plecați de la mine. M-ați dezamăgit, l-ați dezamăgit pe Dumnezeu. Nu meritați nimic”.Dar Dumnezeu nu se comportă astfel. Într-adevăr, Isus simțind cum crește în jurul său clima apăsătoare a urii, care avea să se declanșeze apoi în momentul pătimirii, lansează o provocare: provocarea iubirii, provocarea bunătății. Și spune fără ezitare: „Aceasta este porunca mea: să vă iubiți unii pe alții așa cum eu v-am iubit pe voi”.

Nu spune doar „iubiți-vă”, ci să ne iubim unul pe altul. Nu putem iubi întreaga omenire în general sau în teorie. Trebuie să iubim persoanele una câte una, pe fiecare în parte.

Isus spune: „așa cum v-am iubit eu”. Nu spune „cât” v-am iubit eu, pt că nu vom reuși niciodată să iubim cât el, ci spune „cum” v-am iubit eu, adică în modul său.

Și cum a iubit el? A spălat picioarele, a luat în brațe copiii, a simțit durere pentru suferința altora, i-a atins pe cei bolnavi de lepră și le-a redat orbilor vederea.

Iubește cu adevărat nu cel care spune vorbe frumoase, ci acela care te face să devii mai bun.

Noi suntem tentați să credem că dacă trăim această poruncă arătăm că suntem slabi, că vom fi mereu învinși de rău, care pare atât de puternic, atât de agresiv, atât de arogant. Dar, de fapt, iubirea este atributul celor puternici.

Dumnezeu nu ne-a iubit pentru că noi eram buni, ci ne-a iubit pentru ca noi să putem deveni mai buni. Și noi, la rândul nostru, să căutăm să-i iubim pe toți în mod gratuit, fără măsură, pentru a-i ajuta pe cei de lângă noi să devină mai buni.

„Aceasta este porunca mea: să vă iubiţi unii pe alţii aşa cum v-am iubit eu!” (In 15,12)

 

Pr. Octavian Sescu, Biserica Romano-Catolică „Sf. Nicolae”, Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri