– evenimentul a deschis suita de manifestari „Zilele orasului Comanesti 2016”, organizata in perioada 5 – 7 august

„Zilele orasului Comanesti 2016”, manifestare organizata an de an de Primaria localitatii, a debutat si in acest an cu ceremonialul militar si religios de comemorare a ostasilor cazuti în Primul Razboi Mondial, care s-a desfasurat, vineri, 5 august, la Cimitirul International, locul in care sunt înmormântati 3.007 fosti combatanti români, rusi, maghiari, austrieci si germani.

Se implinesc 100 de ani de la intrarea României in prima conflagratie mondiala, iar ceremonialul a fost dedicat acestui centenar. Primaria orasului a invitat la acest eveniment reprezentanti ai Ministerului Apararii Nationale, ai autoritatilor judetene, cât si atasatii militari ai ambasadelor Austriei, Germaniei, Rusiei si Ungariei la Bucuresti. Zeci de coroane de flori au fost depuse, astfel, la mormintele eroilor.

PUBLICITATE

,,Zona orasului Comanesti – a spus primarul Viorel Miron – a fost locul unde în Primul Razboi Mondial s-au dus crâncene lupte care au facut numeroase victime în rândul tuturor armatelor care s-au înfruntat. Au fost victime comune ale unei confruntari nedrepte, iar localnicii au crezut de cuviinta, ca un semn de împacare, dar si ecou în timp pentru ceea ce aduce tragic razboiul, sa-i înmormânteze împreuna”.

La debutul ceremoniei, Garda de Onoare a prezentat onorul, apoi un sobor de 30 de preoti a oficiat o slujba de pomenire a eroilor. Pe catargele cimitirului au fost ridicate, in acordurile imnurileor nationale si al imnului Uniunii Europene, drapelele Austriei, Germaniei, Rusiei, Ungariei si al UE. Depunerea coroanelor de flori a inceput cu cele din partea Parlamentului României, ambasadelor Austriei, Germaniei, Rusiei si Ungariei la Bucuresti, Ministerului Apararii Nationale, autoritatilor judetene si locale bacauane, si a continuat cu cele ale unor firme si institutii din Comanesti.
„Prin acest ceremonial – a spus in alocutiunea sa presedintele Consiliului Judetean, Sorin Brasoveanu -, vrem sa dovedim ca suntem o natiune civilizata, un popor care îsi asuma istoria, cu toate faptele lui bune ori mai putin bune, asumarea trecutului fiind o dovada de tarie, de maturitate si de responsabilitate. Este acum o întâlnire cu trecutul, o zi a demnitatii, dar si speranta pentru viitor, într-o lume grabita care trebuie sa ia aminte la ceea ce a fost tulbure si gresit, dar si la istoria româneasca plina de fapte marete, de eroi simpli din popor, care au stiut sa lupte pentru tara, în fata carora ne plecam fruntile pentru a pastra în amintire jertfa lor. Faptele lor de vitejie sa ne fie calauza în viitor”.

În Cimitirul International din Comanesti sunt înmormântati 169 de militari români, 191 austrieci, 46 germani, 370 maghiari, 2.142 rusi, dar si trupurile a 89 combatanti necunoscuti.
Suita de evenimente „Zilele orasului Comanesti” cuprinde, între altele, lucrarile Simpozionul stiintific International ,,Dimitrie Ghika – In memoriam”, la care vor fi prezenti membri ai Academiei Române, istorici militari si civili si profesori universitari.

Weekendul saptamânii este dedicat si concertelor. Pe scenele montate pe dealul Galionului vor urca Trupele Vama si Zdob si Zdub, tarafului Cleante si interpretilor Nicoleta Nuca, Sore, Vescan, Mioara Velicu si Ionut Dolanescu.

Sâmbata seara, dupa spectacol, localnicii si oaspetii lor vor urmari meciul de retragere din activitatea sportiva a luptatorului de K1 Ionut Iftimoaie, în Gala Superkombat cu 14 meciuri, în care îl va întâlni pe campionul mondial, spaniolul Jorge Loren. Suita de evenimente se va încheia în noaptea de sâmbata spre duminica cu un urias foc de tabara.

[wonderplugin_gallery id=”643″]

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ