18 mai 2024
ActualitateCercetați penal pentru restanțe la stat de ... 1 leu

Cercetați penal pentru restanțe la stat de … 1 leu

Sute de patroni băcăuani riscă pedeapsa cu închisoarea pentru că nu au plătit către stat contribuțiile reținute angajaților

Aproape 800 de contribuabili băcăuani persoane juridice au fost dați de Fisc pe mâna polițiștilor, urmând a fi cercetați penal. Măsura îi vizează pe angajatorii care au restanţe intrate sub incidenţa prevederilor care au reincriminat, de la 1 martie, reţinerea, fără virare la buget, a unor contribuţii şi impozite cu reţinere la sursă. Un angajator figurează cu restanțe de 134.010 lei, însă sunt și câteva zeci care datorează statului doar … 1 leu. Chiar și aceștia riscă același lucru, de a fi cercetați penal de polițiști.

Potrivit OUG 130/2021, începând din acest an, „constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reținerea și neplata, încasarea și neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”. Normativul mai prevede că ANAF trebuie să depună automat sesizare penală pentru restanţe mai mari de 60 de zile, la reţinerea şi nevirarea a 19 tipuri de contribuţii şi impozite.



La stat se poate, în rest, … nu prea

Cei aproape 53.000 de contribuabili din toată țara datorează statului 372,93 milioane lei, sume reprezentând impozite şi/sau contribuţii sociale (pensii și sănătate), cu reţinere la sursă, neachitate, a căror scadenţă/termen de plată s-a împlinit după data de 1 martie 2022. Potrivit datelor oficiale, aceștia au, în medie, restanţe de doar 7.040 de lei. Interesant este că, printre cei vizați, sunt și firme de stat, cu datorii imense la aceste capitole. Un exemplu este compania de stat CFR Marfă, dar căreia Guvernul i-a pregătit o derogare fiscală, urmând ca aceasta să predea Fiscului vagoane, în contul contribuțiilor angajaților la pensie și sănătate. Și mai interesant este că există peste 4.000 de firme cu restanţe mai mici de 100 de lei, care riscă să ajungă pe mâna anchetatorilor. Evident, va conta cât de riguroși în a aplica legea vor fi cei care vor selecta dosarele pentru lucru, dar și capacitatea de lucru a Poliţiei. În mod evident, cercetarea ar trebui să înceapă cu marii restanţieri, însă o analiză internă a decis că nu există bază legală ca ANAF să stabilească un prag sub care să nu trimită către Poliţie informaţiile pentru iniţierea cercetărilor penale. Cert este că bugetul de stat pierde, anual, 12 miliarde de lei, din cauza neplății contribuțiilor de către angajatori.

Circa 800 de firme, din tot județul

Potrivit Fiscului, în județul Bacău, sunt aproape 800 de firme care apar în lista trimisă de Fisc anchetatorilor. „Lista transmisă Inspectoratului General al Poliției Române la solicitarea acestei instituții cuprinde, la nivelul județului Bacău, un număr de 797 agenți economici care înregistrau, la 31 iulie 2022, obligații fiscale neachitate cu reținere la sursă la bugetul general consolidat, în valoare de 2.834.344 lei”, au precizat, în răspunsul dat solicitării noastre, reprezentanții Agenției Naționale de Administrarea Fiscală. Din această sumă, 286.481 lei sunt bani neachitați la bugetul de stat, iar 1.996.782 lei la bugetul asigurărilor sociale de stat şi 551.081 lei la bugetul asigurărilor sociale pentru sănătate. Interesant este că, la data efectuării analizei, exista o firmă din județ care avea de plătit 134.010 lei, la acest capitol. De precizat că, printre datornici, existau și contribuabili care figurau cu restanțe de doar… 1 leu.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri