25 aprilie 2024
CulturăCentrul de Cultura George Apostu. Un sfert de veac de interferente culturale

Centrul de Cultura George Apostu. Un sfert de veac de interferente culturale

Toamna nu fu mai frumoasa niciodata. Cu aceste cuvinte, cu emotia inerenta unui asemenea moment, Gheorghe Geo Popa a deschis oficial, joi, 15 octombrie, la Universitatea „George Bacovia”, manifestarile prilejuite de sarbatorirea a 25 de ani de la infiintarea, in 1990, a Centrului International de Cultura si Arte „George Apostu”. Ca un preludiu la importantul eveniment, cu o seara inainte, fondatorul si directorul dintru inceput al acestui important – si singular – centru de cultura din România, si-a invitat oaspetii, din tara si din strainatate, la un extraordinar spectacol de teatru – dans – Zic Zac, la Teatrul Municipal „Bacovia”, conceput si realizat de coregrafa Andreea Gavriliu. Protagonisti au fost excelentii actori si dansatori Stefan Lupu, Gabriel Costin si Andreea Gavriliu.

Patrimoniul Centrului „Apostu” este protejat de stat

Inainte de a intra in Aula “Moldova” a Universitatii „George Bacovia”, participantii au avut ocazia sa vizioneze o interesanta si bogata expozitie de arta, cu opere din patrimoniul Universitatii si al Centrului, dispusa pe trei nivele, ca semn si insemn al colaborarii de peste 15 ani dintre cele doua institutii. Cuvântul de bun venit a fost rostit de prof. univ. dr. Tatiana Puiu, rector al universitatii: „Suntem onorati ca, la ceas aniversar, la 25 de ani de la infiintarea acestei prestigioase institutii de cultura, suntem, aici, impreuna, la tânara universitate bacauana, care a gazduit si in alti ani importante manifestari de spirit si cultura, organizate de Centrul International «George Apostu». Va doresc sa petreceti zile, ore si clipe de mare bucurie spirituala”.



_MAF1732

Au fost prezenti in aula profesori din mai multe centre universitare din tara, din Bacau, studenti, elevi, artisti de renume, participanti la Tabara Internationala de Creatie, organizata ca un omagiu adus marelui artist, patronul spiritual al Centrului – sculptorul George Apostu, ale caror lucrari au dat nastere celei mai frumoase Gradini cu statui din tara. Geo Popa a rostit un emotionant discurs de bun venit, precizând :

“O sa incep prin a va da o veste buna, acum doua luni, Guvernul României a semnat hotarârea de trecere in patrimoniul public al statului a intregului patrimoniu, mobil si imobil, al Centrului «George Apostu». Nimeni si niciodata nu va mai putea atenta la acest patrimoniu. Au fost necesari 25 de ani de lupte, insa ma bucur ca am reusit. Astazi, si in zilele urmatoare, vom dialoga, vom fi aproape, uniti de sentimentele de iubire, de dragoste, nu vom ocoli problemele culturii noastre, ale tarii, ale lumii. Sunt convins ca si noi, de aici, din Bacau, impreuna cu prietenii nostri din Republica Moldova, din Franta, din alte parti, vom oferi raspunsuri la marile probleme care preocupa omenirea. Despre toate acestea, dragi prieteni, va invit sa vorbim si acum, la implinirea a 25 de ani de munca, de sacrificiu, de daruire pentru frumos, adevar si credinta. Fiti bineveniti!”, a spus Geo Popa.

Mesajele universitarilor

Au cerut sa-si exprime opiniile, la ceas aniversar, prof. univ. dr. Petru Bejan, de la Universitatea “Al.I. Cuza” Iasi, care a vorbit numeroasei asistente despre viata, opera si personalitatea marelui artist George Apostu, cât si despre locul si rostul Centrului de Cultura “George Apostu” in circuitul de valori nationale. Un mesaj emotionat a transmis si sculptorul Vlad Ciobanu, de la Tg. Jiu, vorbind despre “modelul Apostu”, recomandând editarea unei carti despre marele sculptor, la care sa-si dea concursul artisti care l-au cunoscut pe artistul nascut la Stanisesti.

_DSC0048

A urmat festivitatea de acordare a Diplomei si Medaliei Aniversare, cât si a Diplomei de Onoare si de Prieten al Centrului “George Apostu”, unor importante personalitati ale culturii din Republica Moldova, Franta si România, printre care Dumitru Bolboceanu, presedinte al UAP din Chisinau, fostului ministru al Culturii din R. Moldova – Ion Ungureanu, fondator, impreuna cu alti oameni de cultura din cele doua tari a Saloanelor Moldovei, acad. Valeriu Matei (Chisinau), prorectorului Universitatii Tehnice din Chisinau – Valeriu Dorogan, altor personalitati din R. Moldova, cât si Tatianei Puiu, rector al Universitatii “George Bacovia”, Toader Gherasim, presedinte al aceleiasi universitati, prof. univ. dr. Neculai Lupu, Dumitru Bontas, Stefan Munteanu, Marius si Viorica Paraschivescu, cât si unor oameni de afaceri, printre care Costel Ceocea, presedinte-director al SIF Moldova, prietenilor si colaboratorilor de-a lungul timpului ai Centrului de Cultura.

„Cina” artistica festiva

“Aventura culturala, artistica, estetica” a continuat, dupa-amiaza, la Muzeul de Arta Contemporana al Centrului de Cultura “George Apostu”, acasa la Apostu, dupa cum remarca un invitat, cu un mini-concert, sustinut de grupul Fagotissimo, condus de Pavel Ionescu, director al Filrmonicii “Mihail Jora”. Criticul de arta Petru Bejan a prezentat celor prezenti o fabuloasa expozitie de arta, cu opere din patrimoniul Centrului de Cultura “George Apostu”, care, acum, fac parte din patrimoniul artistic national. “O institutie, mai ales una de cultura, este cu atât mai solida, cu cât patrimoniul ei este mai valoros, iar Centrul din Bacau are un asemenea patrimoniu, o mica parte din el aveti acum ocazia sa-l vedeti”, a spus criticul de arta din Iasi.

_DSC0356

A urmat o alta festivitate de acordare a Diplomei si Medaliei Aniversare “George Apostu” – 25 de ani de la infiintare”, artistilor Mihai Grecu (Chisinau), Ilie Boca (Bacau), care, atunci, in 1990, au pus bazele celei mai importante manifestari culturale, care a reunit cele doua maluri ale Prutului – Saloanele Moldovei, dar si scultorului Mihai Marcu, autor al statuii domnitorului Stefan cel Mare si Sfânt, din centrul Bacaului. De asemenea, ca pretuire pentru modul cum au sprijinit permanent actul de cultura, material si moral, inca de la inceputurile Centrului International de Cultura si Arte, au primit Diploma si Medalia Aniversara Raducan Ion, fost presedinte – director al PAMBAC Bacau, Doru Simovici – presedinte al Camerei de Comert si Industrie, Laudeta Sechelariu – presedinte al Cotidianului Desteptarea, Ioan Chiriac, om de afaceri, avocat Petru Haratau. Nu au lipsit dintre cei care au primit insemnele institutiei de cultura actori ai Teatrului “Bacovia”, artisti, membri ai UAP Bacau, scriitori, profesori, ziaristi.

La finalul festivitatii de joi seara a fost lansat numarul 44 al Revistei Vitraliu, editie dubla – 200 de pagini, in care sunt consemnate cele mai importante evenimente culturale din România, din perioada 1990-2015, cât si o incursiune in imagini a istoriei Centrului de Cultura “George Apostru”.

Programul de vineri, 16 octombrie

De la ora 10.30, la Universitatea „Vasile Alecsandri”, Simpozionul “Utopia cartii – despre scris si lectura”.
Decernarea titlului de Cetatean de Onoare al judetului Bacau academicianului Solomon Marcus – Laudatio : prof.univ.dr. Constantin Dram. Festivitatea decernarii medaliei si diplomei aniversare.
Ora 18.00, Teatrul Municipal Bacovia „Spectacolul cartii, Spectacolul lumii”: Omar Khayyam, un spectacol imaginat si realizat de Geo Popa, cu : Amir Keidarkhodaee, Gheorghe Iorga, Constantin Dram, Geo Popa, elevi ai Sectiei de coregrafie de la Colegiul National de Arta „George Apostu”, prof. coregraf Simona Baicu.
Sâmbata, 17 octombrie, ora 11.00, Centrul de Cultura „George Apostu”: Spectacolul Cartii : Grigore Gonta – „Asta-i viata”, cu: dr. Cristina Mocanu, Dan Petrusca; Val Manescu – „Dimitrie rupe tacerea”, cu: Ion Cristescu, Petru Cimpoesu, Adrian Jicu. Recital de jazz : Florin Bejan.
Festivitatea decernarii medaliei si diplomei aniversare.
Ora 18.00, Sala ATENEU, Filarmonica „Mihail Jora”: Decernarea Marelui Premiu „George Apostu” pentru anul 2015. Concert simfonic – Filarmonica „Mihail Jora”, dirijor: Ovidiu Balan. In program: Ludwig van Beethoven, Simfonia nr. 5, partea I, George Enescu, Rapsodia nr. 1, în La major, arii din opere: soprana Diana Bucur.

[wonderplugin_gallery id=”367″]

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri