Piața Tricolorului, din Bacău, a înflorit la propriu ieri, 11 aprilie, după ce mai mult de 30 de echipe de copii și elevi au venit să creeze direct pe caldarâm minunate mozaicuri din capace multicolore de PET-uri, pe tema „Anul Centenar”. Acțiunea, ajunsă la ediția a cincea, s-a numit „PET CAP”, a fost dedicată și Lunii Plantării Arborelui și a fost organizată de Palatul Copiilor și de Asociația Vernal, din Bacău.


PUBLICITATE

„Manifestarea – am aflat de la directoarea Palatului Copiilor, Nela Dumea – a fost, practic, un concurs județean de educație ecologică si de dezvoltare a creativității la elevi. Am intitulat-o «PET CAP – Creativitate de Luna Pădurii», pentru că în perioada 15 martie – 15 aprilie este derulată în fiecare «Luna Plantării Arborelui». De aceea, proiectul a fost realizat cu sprijinul Direcției Silvice Bacău”.
Copiii au luat cu asalt Piața Tricolorului, au marcat locul fiecărui mozaic și au trecut voinicește la lucru.

Au conturat desenele, au adus cutiile cu capace selectate pe culori și cu delicatețea specifică vârstei au montat fiecare piesă la locul ei. Alături i-am văzut pe profesori, grijulii să iasă totul cum trebuie. Au început să apară mai peste tot conturul României, chiar al României Mari, s-a înscris mai în toate lucrările cifra „100”, iar în unele desene și îndemnuri la Unire, la Unitate, la Responsabilitate și la a salva pădurea. Unii copii au văzut în cei 100 de ani de la Unire o garanție pentru viitor. Desenele din mozaicuri înfățișau și chipuri umane, dar și de roboți, pentru că, evident, copiii sunt chiar ei viitorul. Desigur, de peste tot nu au lipsit cele trei culori naționale.

Au fost înscriși în concurs 250 de elevi provenind din 22 de școli din municipiului Bacău și din Onești, dar și din zonele rurale ale județului. Participanții, elevi cu vârste de la 5 la 18 ani, evaluați pe categorii de vârste, s-au întrecut în a crea mozaicuri de dimensiuni impresionante (3×3 m), iar cei mai creativi au fost recompensați cu premii oferite de Direcția Silvică.

În paralel cu activitatea de creație, pe scena amplasată în piațetă de Primăria Bacău au evoluat elevi înscriși la cercurile de muzică ușoară, muzică populară, de teatru și de dans de la Palatul Copiilor.

La final, capacele multicolore au fost donate în beneficiul unei cauze umanitare. O adolescentă grav bolnavă, din Cluj-Napoca, va beneficia astfel de o intervenție chirurgicală în China, prin valorificarea capacelor colectate care vor fi trimise, cu sprijinul Băncii Transilvania, unei firme de reciclare spaniolă.

Alți susținători ai evenimentului au fost Inspectoratul Școlar Județean și Agenția pentru Protecția Mediului Bacău.

Alte articole