20 aprilie 2024
CulturăCentenarul AGVPS pe mărci poștale

Centenarul AGVPS pe mărci poștale

Romfilatelia abordează tematica „Vănătoarea” într-o nouă emisiune de mărci poștale cu subiectul generic „100 de ani Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România (AGVPS). Câini de vânătoare”. Emisiunea, alcătuită din 4 timbre, o coliță dantelată, un plic prima zi, un produs special în tiraj limitat și un set de patru cărți poștale maxime, se află și în magazinul Romfilatelia din Bacău.

 

Emisiunea filatelică destinată Centenarului a abordat o temă îndrăgită de colecționari și de marele public: Câini de vânătoare.Imaginile câinilor prezentați pe cele patru mărci poștale și pe marca poștală a coliței filatelice aparțin următoarelor rase:

Setteriifac parte din grupul raselor britanice de mari pontatori, create în special pentru vânarea păsărilor. Pe lângă aspectul deosebit de elegant, sunt renumiți pentru simțul mirosului deosebit de fin, cheta largă (căutarea vânatului) în viteză mare, acoperind suprafețe întinse de teren. Pe timbrul cu valoarea nominală de 4,60 lei este redat un setter englez iar pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei, un setter irlandez roșu.

Copoiul ardelenesc este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei. Copoii sunt printre cele mai vechi rase de câini folosiți la vânătoare, încă înainte de perioada Evului Mediu, în spațiul euro-asiatic. Rasa de copoi ardelenesc a fost omologată în 1966, în Ungaria. Copoiul ardelenesc este utilizat astăzi în zonele împădurite, greu accesibile, singur sau în haită, pentru căutarea, urmărirea și mânarea mistreților spre vânător. Având simțul mirosului bine dezvoltat, este folosit și la lucru pe urmă, pentru recuperarea vânatului.

Teckelul sârmos este redat pe timbrul cu valoarea nominală de 25 lei. Varietățile de teckeli sunt originare din Germania, denumirea Dachshund („câine-bursuc”) indicând fără echivoc principala întrebuințare vânătorească a acestei rase, adică vânătoarea la vizuină a vulpilor, bursucilor, dar și a mistreților la goană sau pentru pentru recuperarea vânatului.

Marca poștală a coliței filatelice (valoare nominală de 33 lei), încadrată într-un fundal adecvat, ilustrează într-o compoziție grafică elemente-document și medalie tematică prin care se marchează momentul aniversar al AGVPS.

 

Petru Done

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri