29 martie 2024
CulturăCentenar "Traian Cantemir" / "Cel mai original si tanar" la 100 de...

Centenar “Traian Cantemir” / “Cel mai original si tanar” la 100 de ani!

Eticheta ii apartine lui Nicolae Manolescu, care in anii &#821650 l-a avut dascal de limba si literatura romana pe cel ce a devenit &#8222o amintire de neuitat” &#8211 Traian Cantemir, &#8222la Ramnicu-Valcea si in vecii vecilor”. Relatam, tot in &#8222Desteptarea”, cum am obtinut aceasta marturie a criticului si istoricului literar, care ii lauda peste ani originalitatea si tineretea vesnica. Tot in &#8222Desteptarea”, exact in ziua cand Nicolae Manolescu implinea 60 de ani, am publicat un interviu cu reputatul om de cultura, care isi portretiza fostul dascal exclamand apoi metafizic: &#8222si ce urme ati lasat in inima mea, fostul dv. elev, azi sexagenar!”

Indatorat peste masura, colectivul Catedrei de limba si literatura romana a Facultatii de Litere din Bacau a dedicat sesiunea stiintifica anuala memoriei si activitatii stiintifice a lui Traian Cantemir, &#8222un model fara egal in scoala romaneasca” (Costea Marinoiu, Rm.-Valcea). Profesori de ieri si de azi, cercetatori, preoti, bibliotecari, studenti s-au intalnit pentru ca in rastimpul mai multor ore sa contureze imaginea pe cat posibil intreaga a celui ce, alaturi de Dumitru Alistar si Leon Levitchi, a fost &#8222constructorul scolii filologice” bacauane (Eugen Budau, &#8222Bacaul literar”, 2004).

De la Iasi, a venit fiul sau, prof.univ.dr.ing. Lorin Cantemir, care a infatisat crampeie din viata tumultuoasa a familiei (lupta pentru afirmarea romanismului in Bucovina natala, refugiul la Ramnicu-Valcea etc.), de la Roman protopopul din localitate, drd. Florin tuscanu (autor al unui studiu privind genealogia Cantemirestilor), iar de la Balti, conf.univ.dr. Gheorghe Stog, autor de manuale si de cercetari stiintifice.



in deschidere, decanul Facultatii de Litere, prof.univ.dr. Doina Cmeciu, a punctat liniile generale ale personalitatii lui Traian Cantemir, pe care l-a cunoscut in primii ani de profesorat ai dumneaei. Despre satul natal, Patrauti, prof.univ.dr.ing. Vasile-George Puiu, si el patraucean, a vorbit &#8222cu dragoste si convingere” (asa cum Nicolai-George Turtureanu a scris monografia &#8222Patrautii Sucevei”). Patru minute dintr-un film de aproape o ora, realizat in iunie 1998 (peste doua luni, Traian Cantemir ne parasea) au fost suficiente pentru a rotunji episodul bacauan al dascalului: &#8222Am tinut sa creez unire intre profesori, nu dezbinare, imi spunea atunci. Cu studentii aveam relatii bune, pentru ca faceam dreptate!…”

Partea a doua a sfarsit intr-o forma de evaluare peste decenii a unei vieti stiintifice si didactice exemplare. A fost evocat modelul de magistru (Constantin Juncu, Ana Chiscop, Ec. Cretu – fosti studenti ai celui omagiat), s-a stabilit locul &#8211 cel mai de sus &#8211 in ierarhia presedintilor filialei Bacau a S.S.F: (Grigore Codrescu), a fost fixat rolul universitarilor in configurarea personalitatii unui loc (Petre Isachi, Mihai Semenov), ca si necesitatea unor modele de asemenea anvergura (Belatris Florea, studenta). Colaboratorii si prietenii de ieri (Marin Cosmescu, Ioan Mitrea, Nicolae Nicolescu, Constantin Calin, stefan Spulber, Pompiliu Stan, Aurel Jamneala, Doru Ciucescu, Viorel Ungureanu) au avut invariabil cuvinte de lauda la adresa a ceea ce a insemnat momentul &#8222Traian Cantemir” in viata spirituala bacauana din a doua jumatate a secolului trecut.

Sesiunea stiintifica propriu-zisa a evidentiat, prin lucrari la zi, dimensiunile personalitatii celui evocat: literatul (Vasile Spiridon, Nicoleta Popa), publicistul (Adrian Jicu), folcloristul (Violeta Popa), lingvistul (Ec. Cretu, Petronela Savin), dialectologul (Ioan Danila). Pe internet, veti gasi la &#8222Traian Cantemir” un videoclip (postat in oct. 2007 si vizionat de trei ori pana acum), realizat de Marian solea la TVR Iasi, in 1997, sub titlul &#8222Povestea unui om”. Biblioteca pe care o veti zari acolo se afla acum in cabinetul de limba si literatura romana de la Universitatea Bacau.

Nu-i o noutate: cel mai frumos omagiu adus unui inaintas este continuarea operei sale. Asadar, un nou inceput!Scris de Ioan Danila

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri