Fabrica de panel din Comanesti, administrata de austrieci (Foto: Holzindustrie Scheighofer)

Firma austriaca Holzindustrie Schweighofer Baco, din Comanesti, este cel mai mare exportator al judetului Bacau, cu partide totale in valoare de 228,3 milioane de lei, in anul 2014 (peste 53 de milioane de euro).

In Regiunea Nord-Est, cifra depaseste doar valoarea exportului facut de cele mai bune firme din judetele Botosani si Vaslui si se afla mult sub realizarile inregistrate in judetele Iasi (de firma Delphi Diesel Systems, in industria auto, cu 1.500 de milioane de lei), Suceava (Egger România, tot in industria lemnului, cu peste 1.300 de milioane de lei) si Neamt (ArcelorMittal Tubular Products Roman, laminorul de tevi, cu aproape 650 de milioane de lei).

Pe total, in Regiunea Nord-Est, in prima jumatate a acestui an judetul Bacau este al doilea dupa valoarea exportului, dupa judetul Iasi.

PUBLICITATE

In tot judetul Bacau – conform datelor publicate de Directia Judeteana de Statistica -, valoarea exportului a ajuns, numai intr-o luna (iunie 2015), la ceva mai mult de 42,2 mii de euro, dar cea mai mare pondere in volumul marfurilor exportate il detin materiile textile si articolele din acestea (aproape 28%), urmate de produsele din lemn (exclusiv mobilier), de 17,5%. Numai in jumatate de an 2015 s-au exportat marfuri in valoare de aproape 233 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca numai exportul de la Holzindustrie inseamna un sfert din total. Dar, numai produse din lemn au fost date, in sase luni, partenerilor din strainatate in valoare de aproape 47,5 milioane de euro, mai putin decât a exportat fabrica din Comanesti tot anul trecut.

In judet, din peste 9.000 de firme din judet, doar circa 150 fac export (circa 1,7%) – conform datelor publicate de Camera de Comert si Industrie Bacau la editia 2014 a Topului firmelor (cu date din anul 2013; topul 2015 va avea loc peste circa trei saptamâni). Intre exportatorii importanti se numara Chimcomplex Borzesti, Agricola, Elmet, Dunicec Com si Aerostar Bacau si Interagroaliment si General Constructii Tehnic Plus Filipesti.

Compania Holzindustrie Schweighofer a fost acuzata in mai multe rânduri de preluarea de lemn din taieri ilegale in padurile României, dar a contestat aceste acuzatii, iar zilele trecute a câstigat un proces cu organizatia Greenpeace România, in legatura cu autorizatia de mediu pentru o fabrica din judetul Covasna.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

8 COMENTARII

  1. Si ce exporta?. Cumva lemn putin prelucrat- semifabricate gen cherestea/lemn de foc/…
    Daca era export de produse finite cu un grad mare de valoare adaugata lemnului, as fi felicitat firma.
    Asa, muntii raman fara copaci si, in timp ce Austria isi pastreaza padurile, noi ramanem fara ele.

    Rusine celor responsabili.

  2. Nu degeaba Bacaul este in topul defrisarilor ilegale iar cei care suna la radarul padurilor sunt amendati de militienii corupti. Daca o luati spre Miercurea Ciuc o sa vedeti cum s-au furat padurile fara discernamant cu complicitatea Romsilva si a politiei.

  3. Chiar nu se gaseste un roman destept sa faca o fabrica a lui, cu muncitori romani, cu profit romanesc care sa exporte in tarile de unde vin acesti minunati straini? Cata prostie si nesimtire pot avea guvernanti nostrii sa nu protejeze firmele romanesti?

  4. Cea mai mare fabrica de panel din lume se afla la Comanesti, si exporta produse cu inalta prelucrare in intreaga lume. Merita toate felicitarile; in timp ce arabii au defisat toate padurile de pe valea Trotusului, aceasta fabrica produce PANEL, un produs de inalta calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ