1 decembrie 2023
ActualitateCel mai bun proiect cultural dedicat Centenarului Marii Uniri vine la Onești

Cel mai bun proiect cultural dedicat Centenarului Marii Uniri vine la Onești

La Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Onești va avea loc luni, 12 martie, de la ora 18,00, vernisajul expoziţiei de fotografie „Regina soldat”, parte a unui proiect de anvergură iniţiat şi implementat de Asociaţia România Culturală, pentru care aceasta a obţinut premiul Administraţiei Fondului Cultural Naţional pentru Celebrarea Centenarului Marii Uniri de la 1918.

„Prin cele 45 de panouri fotografice expuse – ne-a informat directorul bibliotecii, Ionuț Tenie -, publicul va face cunoştinţă cu Regina Maria şi activitatea susţinută a acesteia de ajutorare a răniţilor, bolnavilor şi suferinzilor din Primul Război Mondial. Îmbrăcată în haine de soră medicală, regina a vrut să se identifice cu suferinţa poporului, implicându-se intens în serviciul sanitar, organizând spitale de campanie, cantine sociale şi adăposturi pentru sărmani”.

La eveniment vor participa primarul Nicolae Gnatiuc, Beatrice Todireanu – preşedinta Asociaţiei „România Culturală”, prof. univ dr. Mihai Dorin – de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi și conf. univ dr. Ion Cristescu – directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române. Vernisajul va fi urmat de un concert cameral susţinut de pianiştii italieni Valentina Currenti şi Filippo Arlia.

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 12 – 28 martie, de luni până vineri, în intervalul orar 9,00 – 17,00, la Galeriile de Artă ale Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti”.Manifestarea face parte din Programul UNIRE ȘI RECUNOȘTINȚĂ lansat de Primăria Municipiului Onești ca un omagiu adus Centenarului Marii Uniri.

Expoziţia a fost preluată de Institutul Cultural Român pentru a fi itinerată în Anul Centenar în zece reprezentanţe, între care în cele mai importante capitale europene şi la New York.

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri