– numele ei este Ariadna Lungulescu, eleva in clasa a XI-a E, la Colegiul National „Ferdinand I”

ROMUN este cea mai mare conferinta MUN din Italia si are loc la Roma. Anul acesta au participat aproximativ 500 de tineri, din peste 60 de tari, de pe toate cele cinci continente, atât elevi de liceu, cât si de facultate. Discursurile s-au tinut numai in limba engleza. MUN este un acronim pentru Model United Nations, unde se organizeaza intâlniri in care participantii dezbat diverse teme de actualitate mondiala in acelasi fel in care aceste teme sunt dezbatute la ONU, respectând toate procedurile aferente.

„Atunci când alegi sa participi la un MUN, trebuie sa fii pregatit sa lasi deoparte parerile personale si sa adopti pozitia statului pe care il reprezinti. Scopul nostru anul acesta a fost sa scriem un document numit «Youth Roadmap», care sa serveasca drept orientare pentru statele membre ONU. Ideea intocmirii acestui document a aparut datorita adoptarii, anul acesta, de catre ONU a unui nou set de «tinte», numite Sustainable Development Goals, care vor fi valabile pâna in 2030, si vin in continuarea celor care au «expirat» anul acesta.

Documentul a fost inmânat la sfârsitul conferintei ministrului de externe italian, care a promis sa il predea Secretarului General ONU, Ban Ki-Moon. Eu am primit la ROMUN premiul «Best Delegate»”, ne-a declarat eleva Ariadna Lungulescu, eleva de la „Ferdinand”, pregatita la Engleza de prof. Gabriela Laslau. Concursul a fost finantat de ambasada SUA in Italia. Iar acest premiu inseamna recunoastere a muncii de cercetare depuse inainte de inceperea conferintei, dar si a abilitatilor de public speaking, comunicare, diplomatie etc.

„Sa câstigi un astfel de premiu inseamna ca ai reusit sa-ti exprimi ideile astfel incât colegii tai sa le inteleaga, inseamna sa intelegi si tu pozitiile pe care le adopta ei, si, cel mai important, sa gasesti un punct comun. Nu in ultimul rând, daca ai câstigat inseamna ca ai reusit sa fii un leader”, a mai spus Ariadna.

Eleva nu este la prima conferinta de acest fel. Anul trecut, in noiembrie 2014, Ariadna Lungulescu a fost si la IasiMUN, unde a câstigat premiul „Best Speaker”. Ce va fi de acum incolo? „Vreau sa continui pe acelasi traseu. Momentan, ma pregatesc pentru BEUM, o conferinta putin diferita de cele la care am participat pâna acum, intrucât este un MEU, Model European Union, si are loc la Belgrad, in Serbia. De asemenea, sunt in cautare de alti amatori de MUN-uri, cu care as vrea sa infiintez un club de pregatire pentru aceste gen de conferinte, si stiu ca in Bacau exista astfel de oameni”, a conchis premianta noastra. Mult succes!

Premii peste premii pentru „Ferdinand”

Si Andrei Laslau, elev tot al Colegiului National „Ferdinand I” a obtinut recent premiul de Best Speaker la IasiMUN 2015. Fost elev la Colegiul de Arta „G.Apostu” si sef de promotie in clasa a VIII-a, Andrei a optat anul acesta pentru profilul Stiinte sociale la „Ferdinand”, urmare a pasiunii pe care o are pentru istorie, economie politica, discurs pubic. Este membru al Clubului de Debate „Bacovia” al colegiului, participant la competitii regionale si nationale de debate, presedintele Consiliului Elevilor de la CN „Ferdinand I” si implicat in numeroase actiuni si programe de voluntariat. Diploma de Best Speaker IasiMUN vine ca o incununare a talentului sau oratoric.PUBLICITATE