24 aprilie 2024
Interviu"Cei care afirma ca au adus 300 milioane de euro in Bacau...

“Cei care afirma ca au adus 300 milioane de euro in Bacau trebuie sa si probeze afirmatiile”

– Interviu cu presedintele PSD Bacau, deputatul Viorel Hrebenciuc –

Lucian Bogdanel: As incepe mai abrupt, poate ca nu este cel mai nimerit mod, dar asta e, cum se simte Viorel Hrebenciuc in postura de etern „bau-bau” al Bacaului, asa cum a fost zugravit in campaniile electorale negative, duse de actualul primar al municipiului, Romeo Stavarache? Cu regularitate, dumneavoastra ati fost atacat – dar si alti pesedisti – insa cu precadere dumneavoastra, in calitate de lider al partidului, si imi amintesc aici doar campania de la parlamentare din 2008. Cum va simtiti in aceasta postura?
Viorel Hrebenciuc: In primul rând trebuie sa remarcati urmatorul lucru: la toate campaniile negative la care am fost supus de-a lungul anilor, la cele din Bacau, eu nu am raspuns niciodata. Si n-am facut aceasta din mai multe considerente. Pentru ca, pe de o parte, erau niste neadevaruri crase si orice reactie de-a mea nu facea decât sa confirme sau sa nu confirme o chestiune de acest gen, astfel incât pur si simplu nu avea sens sa intru intr-un asemenea joc. Dupa cum ati vazut, eu am incercat de-a lungul anilor sa imprim un alt fel de politica. Politica care se bazeaza pe confruntare pe mize marunte nu este pentru mine, ca sa spun asa. Aceasta, in contextul in care, bataliile acestea de ordin local n-au niciun fel de haz. Pentru ca la Bucuresti, la un moment dat, doi lideri de partid beau o cafea si se face o alianta, astfel incât toate bataliile astea de pe plan local isi pierd orice fel de sens. Deci, nu au niciun rost. Politica aceasta care se face 500 de metri in jurul Prefecturii nu duce la nimic bun. Politica e cea in care trebuie sa ne unim cu totii sa rezolvam problemele Bacaului, ale municipiului, ale judetului. Si aceasta a fost politica pe care am dus-o cât s-a putut de mult. In momentul in care o sa am cu cine sa stau de vorba, stau de vorba fara niciun fel de problema. De asta nu raspund la asemenea chestiuni.
L.B.: Inteleg ca, deocamdata, nu aveti cu cine sa stati de vorba?
V.H.: Nu, nu, Doamne fereste! Stau de vorba cu orice lider politic din Bacau, n-am niciun fel de resentiment sau chestiuni de alta natura, inteleg jocurile politice, n-am niciun fel de problema, sunt deschis la orice fel de dialog.
L.B.: Domnul Dragos Benea afirma chiar recent, si as spune in repetate rânduri, ca militeaza deschis pentru o relatie – in judetul Bacau, respectiv municipiul Bacau – cu PNL. In contextul de care am amintit, doriti sa promovati o asemenea alianta?
V.H.: Contextul vi l-am spus chiar de la inceput. La Bucuresti doi lideri de partid beau o cafea si se face o alianta. Se pare ca vom fi la nivel national in aceasta situatie, se prefigureaza o alianta cu PNL-ul, dar nu stim astazi ce ne va aduce anul viitor. Cel putin in momentul de fata, se prefigureaza o asemenea alianta, astfel incât in momentul in care o astfel de alianta se prefigureaza la nivel central, suntem automat intr-un fel obligati sa facem o asemenea alianta si la nivel local. Nu trebuie sa ne mire faptul ca in perioada urmatoare o sa stam de vorba cu cei de la PNL.
L.B.: S-a mai facut o astfel de alianta la un moment dat, si imi amintesc acum turul 2 al alegerilor prezidentiale, de sprijinire a domnului Geoana, si stiu ca in municipiul Bacau liderul PNL Bacau a declarat, in repetate rânduri, ca el face alianta cu domnul presedinte al Consiliului Judetean, nicidecum cu domnul Viorel Hrebenciuc…
V.H.: Bun, este problema domniei sale ce a declarat. M-ati vazut pe mine vreodata ca am raspuns?
L.B.: Intrebarea mea vizeaza faptul de a accepta sau nu tipul asta de discurs din partea unui posibil viitor coleg de alianta…
V.H.: Am inteles ca era in campania electorala…
L.B.: Da, exact.
V.H.: Va multumesc!
L.B.: Deci, e tipicul campaniei electorale, pe care-l acceptati?
V.H.: Sigur ca da, pai ce sa fac? Si daca nu-l accept, la ce ma ajuta?
L.B.: Tot domnul presedinte Benea afirma la un moment dat ca a intâlnit in interiorul organizatiei judetene un numar de 40 – 45 de organizatii comunale/locale care au probleme foarte mari, care ar exista doar scriptic nu si la fata locului…
V.H.: Deci nu numai domnul Benea a descoperit chestiunea aceasta. Aceasta a fost o analiza care s-a facut in Biroul Permanent al partidului, daca tineti minte chiar in primavara, am facut si conferinta de presa, v-am aratat si o harta a judetului cu asemenea localitati. Noi n-am facut acuma decât sa continuam actiunea cu acele 40 de localitati in care PSD-ul nu sta grozav, ca sa spun asa. Ma refer la starea de spirit din organizatii, daca exista sau nu exista organizatii. Sunt probleme ca peste tot. Or, din acest punct de vedere finalizam reorganizarea PSD-ului in aceste localitati. In acest context a facut domnul Benea aceste observatii. Deci nu este numai observatia domniei sale, este a intregului Birou Permanent.
L.B.: Va intreb daca nu cumva aceasta destructurare, ca sa folosim acest termen, a unei jumatati din organizatiile pesediste nu ar putea pune PSD in postura de a pierde votul la CJ si am sa va spun si de ce. Nu stiu daca e neaparat corecta logica, dar e o prezumtie. Votul urban care altadata apartinea unui partid care acum se afla pe un trend vizibil descendent nu mai exista, dar nici n-am vazut – având in vedere ultimele alegeri – ca acest vot sa se indrepte spre PSD. Ma gândesc aici ca Antonescu, care e – spun sondajele – cel mai credibil politician al momentului, ar putea aduce tot votul asta urban in zona PNL-ului si a candidatilor PNL.
V.H.: In primul rând, reorganizarea partidului in toate aceste localitati nu are nicio legatura cu votul politic. In asemenea localitati s-a vazut ca si daca n-aveam organizatii am luat un 25-30 la suta, procent care ne-a multumit. Noi acuma discutam de organizatiile care au fost sub 50 la suta la alegeri. Faptul ca acum vom schimba niste presedinti de organizatie, sau nu vom schimba daca sondajele confirma, nu inseamna nici pe departe o destructurare. Pe de alta parte, trebuie sa fim foarte bine intelesi: votul politic este una, or activitatea unei organizatii locale poate sa-l ajute sau poate sa-l incurce, dar sunt procente mici care influenteaza acest lucru. Oricum in aceste localitati noi avem un plus, cum sa va spun, avem o crestere a numarului de voturi pentru alegerile urmatoare de suta la suta. Noi ne-am dublat practic numarul de voturi in aceste localitati, in aceasta perioada de opozitie. Acest lucru ne-a reiesit foarte clar din sondajele pe care le-am facut. Cu organizatiile acestea, 40.
L.B.: Ati inregistrat un 20-25 la suta in localitati in care erati nesemnificativi ca partid…
V.H.: Sigur ca da. Nu exista o legatura intrinseca intre cele doua entitati. Acuma ce vrem noi de fapt, in momentul in care reorganizam si cautam niste personaje credibile pentru alegerile locale, pentru functia de primar si consilieri, normal ca se creeaza o anumita efervescenta in aceste organizatii, iar acest lucru il fac toate partidele. Nu suntem noi singurii care-l facem. Noi suntem doar mai transparenti decât altii, dovada ca stiti numarul de organizatii despre care discutam. Iar pentru votul la Consiliul Judetean nu e niciun fel de pericol. Din acest punct de vedere chiar nu exista niciun fel de pericol.
L.B.: Eu am in minte si ultimele alegeri locale. Ma gândesc ca presedintia CJ inseamna un vot uninominal intr-un tur, deci nu se poate transa intr-un posibil tur 2, si PSD n-a stat foarte bine in municipii, in zona urbana a judetului.
V.H.: Hai sa fim bine intelesi. De data asta PSD are un procent mult mai mare decât avea inainte, pe fondul acesta al opozitiei. Pe de alta parte, daca discutam de persoana presedintelui Consiliului Judetean, el este foarte bine cunoscut, astfel incât practic alearga singur pe culoar in momentul de fata. Cu tot respectul pentru eventualii lui contracandidati, n-au sa faca decât – eu stiu – asa o campanie doar ca sa se afle in treaba. Rezultatul se stie, mai ales ca mai avem doi ani de zile si domnul Benea nu este un personaj care sa stea cu mâinile incrucisate si sa astepte alegerile ca sta bine in sondaje. Stiti foarte bine ca este un individ care munceste foarte mult si foarte aplicat pentru judet.
L.B.: Deci nu conteaza faptul ca PDL, cel putin conform declaratiilor domnului Benea, a devenit partidul cu cel mai mare numar de primari?
V.H.: N-are nicio legatura. PDL, astazi, este pe locul 3 in rândul partidelor, cu toate schimbarile care au fost acolo pe care ei le doresc benefice, n-am niciun fel de problema, sa le de-a Dumnezeu sanatate la toti, dar oricum sunt pe locul 3 astazi. N-au sanse sa se apropie de ceilalti.
L.B.: Faptul ca PNL a fost aproape sa câstige in 2008, pentru ca au punctat foarte bine pe municipii, nu constituie un risc pentru 2012?
V.H.: De data aceasta nu. Gânditi-va ca domnul Benea va avea experienta a 8 ani de conducere si la o vârsta foarte tânara. Va avea 37 de ani atunci. Deci, faptul ca noi l-am promovat la 28 de ani si am avut acest curaj acum incepe sa se vada. Este perioada in care domnia sa se maturizeaza.
L.B.: Spuneti-mi va rog, credeti ca va conta in economia votului din 2012 faptul ca PSD conduce acest judet de peste 20 de ani? E o anumita uzura. Sunt partide care au intrat in istorie fara sa fi condus 20 de ani, neintrerupt…
V.H.: Noi de-a lungul celor 20 de ani de zile am venit intotdeauna cu personalitati noi, ca sa zic asa. V-am dat exemplul cu domnul Benea, avea 28 de ani când a fost promovat. A demonstrat ca este un tânar care a meritat increderea care i s-a acordat. Are 35 de ani astazi si a muncit pentru judet. Pe de alta parte, am vazut ca de câte ori a fost PSD la guvernare judetul Bacau nu a dus-o rau. Haideti sa ne amintim de perioada 2000-2004, acuzele care ni se aduceau noua erau acelea ca aduceam bani numai in judetul Bacau. Uitati-va putin si in presa locala si in cea centrala de atunci.
L.B.: Imi amintesc, erau chiar colegi din PSD care va acuzau ca guvernul da bani numai la Bacau.
V.H.: Da, si uitati-va ca eram acuzati ca aducem bani pentru Bacau. Nu stiu daca a fost bine sau rau, dar eu cred ca pentru bacauani a fost bine acest lucru. Doresc si celor care sunt astazi la guvernare sa faca aceeasi chestiune. N-am niciun fel de problema, nu ma supar ca ar aduce bani in Bacau, dar – din pacate – nu prea pot sa faca acest lucru. Asta este, din nefericire ei n-au reusit niciodata când au fost la putere sa faca ceva pentru Bacau.
L.B.: Acesti peste 20 de ani, respectiv cei 15 ani de administratie ai domnului Benea, ca nu a fost doar presedinte de CJ, considerati ca reprezinta o uzura ce nu va afecta partidul?
V.H.: Nu, e nesemnificativ. Benea e tânar, abia acum incepe sa capete maturitate. Eu cred ca influenteaza pozitiv.
L.B.: De vreo saptamâna, in plan local, dar si central – gratie domnului Antonescu – s-a lansat ipoteza fondurilor de 300 de milioane de euro atrase de municipiul Bacau in ultimii 4-5 ani. Cum comentati acest mit, in definitiv e un mit daca avem in vedere ca numai podul de la Serbanesti a costat 10 milioane de euro, s-ar fi putut face 30 de poduri peste Bistrita… Ce vreau sa zic cu aceasta comparatie, suma este semnificativa, 300 de milioane de euro inseamna ceva, ea trebuia sa se vada undeva…
V.H.: Bun, acuma ce se intâmpla, cei care au facut afirmatia ca au adus 300 de milioane de euro, trebuie sa si probeze unde s-au cheltuit acesti bani, acei 300 de milioane daca au fost. Sincer, in momentul de fata chiar n-am datele pentru o asemenea afirmatie, dar va veni momentul campaniei, sau in perioada de precampanie, când fiecare va deconta afirmatiile pe care le face.
L.B.: Dumneavoastra vi se pare semnificativa aceasta suma?
V.H.: Este foarte importanta, sigur ca da.
L.B.: Domnul Crin Antonescu ar putea fi candidatul PSD la presedintia României?
V.H.: O asemenea posibilitate nu exista.
L.B.: Domnul Ponta a afirmat la un moment dat, e drept domnul Iliescu a declarat ca partidul nu a cuplat la sugestia lui Ponta, ca lui Antonescu i s-ar putea oferi functia de presedinte.
V.H.: Deci, domnul Ponta in emisiunea aceea de la Pro TV nu a facut decât sa zugraveasca o eventualitate sau o posibilitate. Sincer sa va spun, astazi nimeni nu stie care va fi candidatul in 2014. Pâna atunci tin sa le amintesc tuturor de alegerile din 2012, deci pâna atunci mai e cale lunga. Chiar mi se pare prematura discutia despre candidaturile la presedintie acum când mai sunt 4 ani pâna la alegeri. Mult mai importante sunt alegerile locale si parlamentare din 2012.
L.B.: A fost o oferta facuta de seful PSD pentru liderul PNL?
V.H.: Inca odata va spun, in perioada de negocieri apar tot felul de posibilitati, dar nu se stie care va fi finalul.
L.B.: Nu e batuta in cuie aceasta optiune, deocamdata…
V.H.: Nici vorba.
L.B.: Dumneavoastra ati fost unul dintre promotorii aliantei PSD – PNL. Ati mentinut un guvern minoritar in Parlament – cabinetul Tariceanu – prin aceasta alianta, motivata de mai multe considerente. In acelasi timp, la un moment dat, PNL a trântit usa in nas PSD-ului, la nivelul anului 2008 – 2009. Aveti dezamagirile dumneavoastra, ati declarat ca cine conduce PNL acum trebuie sa se maturizeze. Nu vi se pare riscanta asocierea cu PNL-ul?
V.H.: In general am fost promotorul relatiei cu liberalii si nu de acuma, ci de foarte multi ani. Purtam asemenea discutii in anii 90 cu liberalii. Inca era domnul Crin Halaicu secretar general al PNL. Pe urma, tin sa le reamintesc liberalilor din Bacau ca in 2000, când PSD câstigase alegerile locale si presedintia si CJ cu peste 50 la suta, si puteau sa nominalizeze doi vicepresedinti ai CJ, de bunavoie si nesiliti de nimeni am cedat un post celor de la PNL, in virtutea bunelor relatii care existau intre cele doua partide.
L.B.: Eu imi amintesc si de un pact de neagresiune Nastase – Valeriu Stoica.
V.H.: N-avea nicio legatura, aia a fost o chestiune pasagera. N-avea nicio legatura ce faceam noi la nivel local cu ce se intâmpla la nivel central, iar pactul cu Valeriu Stoica a durat o luna de zile. Si atunci, domnul Chiriac (n.r. – Ioan Chiriac, in prezent la PDL) la vremea respectiva in PNL, a fost vicepresedinte si a reusit sa intareasca prin pozitia de vicepresedinte partidul, dovada ca PNL are peste 25 de primari in judet. Daca o sa va uitati, o sa vedeti ca in urma activitatii vicepresedintelui de la vremea respectiva au aparut acesti primari in judetul Bacau. Pâna atunci PNL nu avea o asemenea structura.
L.B.: Aveau vreo 4 sau 5 primari.
V.H.: A fost un ajutor pe care noi cei din PSD l-am acordat fara a ne gândi la alte chestiuni. Pe plan central, intr-adevar, timp de 2 ani si ceva am sustinut liberalii si guvernul minoritar al domnului Tariceanu. Din nefericire, nu ni s-a raspuns cu aceeasi moneda atunci când a fost momentul cel mai important. Dar domnul Tariceanu a platit pentru asta. Ati vazut ca a fost schimbat din functia de presedinte al PNL ca o consecinta a faptului ca nu s-a tinut de cuvânt pâna la urma si a repercusiunilor pe care PNL le-a resimtit ramânând in opozitie.
L.B.: PNL are datorii morale fata de PSD?
V.H.: In politica, va dati seama, in momentul in care vine o noua conducere este greu sa recunoasca datoriile vechii conduceri. A vorbi de datorii morale aici, mi se pare un pic fortat.
L.B.: Ati afirmat ca si gratie functiei pe care a dobândit-o domnul Chiriac, de vicepresedinte al CJ, PNL a ajuns la peste 25 de primari. Excludeti meritul actualei conduceri a PNL?
V.H.: Nu, nu. Eu nu exclud meritul nimanui, dar spun ca baza s-a creat atunci. Ca ea a fost ulterior intretinuta si sustinuta, este cu totul alt aspect.
L.B.: Va multumesc.
V.H.: As dori sa mai adaug o chestiune la prima intrebare…
L.B.: Intrebarea mea a fost directa pentru ca am obosit noi, oamenii din presa, sa tot auzim povestea asta cu umbrele, cu H taiat, cu „bau-bau-ul” care vine peste Bacau. Dumneavoastra când o sa obositi?
V.H.: Vreau sa va spun asa, chestiunea asta cu bau-bau-ul se practica si la nivel national. Va reamintesc faptul ca acum un an de zile, in campania electorala, ma ataca candidatul Basescu, la vremea respectiva, ma ataca Antonescu, ma ataca Oprescu. Eram bau-bau-ul pentru toti, deci nu doar pe plan local. In general, am fost atacat in politica, in 20 de ani, de toata lumea si acuzat de vrute si nevrute. Astazi daca tragem linie, ne dam seama cu totii ca au fost doar vorbe in vânt si acuze nefondate pentru ca, in fond, in timp si in ani se putea dovedi daca am gresit sau nu. Or, timpul a dovedit ca eu nu am gresit, n-am facut prostii si n-am vrut decât binele zonei in care m-am dezvoltat.
L.B.: Atunci de ce sunteti atacat?
V.H.: Stiti cum e, pe Hagi il ataca toata lumea.

A consemnat Lucian Bogdanel



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri