Membrii Filialei Bacău a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați (CECCAR) au fost informați, în cadrul unui organizat în parteneriat cu Instituțiile Teritoriale de Muncă și Serviciul de imigrări al Poliției, despre modul în care se face angajarea în muncă și detașarea cetățenilor străini pe teritoriul României și despre procedura de arhivare a documentelor financiar-contabile.

Au vorbit profesioniștilor contabili, pe aceste teme, prof. Vilică Munteanu, fost șef al Arhivelor Statului Bacău, subcomisarul de poliție Felix Popa, de la Serviciul de imigrări al Poliției, și Florin Elisei, inspector de muncă la ITM Bacău. Seminarul a fost moderat de președintele filialei, Radu Faghiean.

„Angajarea cetățenilor străini a luat amploare în România, dar și în județul Bacău – a precizat Felix Popa. La începutul acestui an, însă, Guvernul a aprobat 20.000 de locuri de muncă pentru cei nou admiși pe piața de forță de muncă de la noi, oameni care vin din afara Uniunii Europene. Numărul de locuri de muncă s-a epuizat încă din luna august și s-a suplimentat cu încă 10.000. Lipsa forței de muncă autohtone i-a determinat pe angajatori să apeleze la străini”. În județ, de la începutul anului până în luna octombrie au fost eliberate 150 de avize de muncă pentru străini.

Profesioniștii contabili au aflat noutăți despre procedura de angajare a imigranților și despre sancțiunile care pot fi aplicate în domeniu, dar și despre prevederile referitoare la cetățenii din Republica Moldova care vin să muncească la noi.

Florin Elisei le-a prezentat profesioniștilor contabili procedura angajării în muncă a străinilor după regulile practicate de Instituțiile Muncii, care sunt pașii de urmat în procedura de angajare, cum se eliberează permisul de ședere în România în scopuri de muncă, dar și cum se face salarizarea imigranților.

Un domeniu de interes și pentru profesioniștii contabili este modul în care trebuie făcută arhivarea documentelor fiscal-contabile cu care lucrează și cum pot fi predate acestea unor instituții specializate sau cum pot fi distruse cele care nu mai sunt necesare. Vilică Munteanu le-a adus membrilor filialei CECCAR Bacău chiar un curs cu astfel de metode de arhivare, le-a explicat, cu amănunte, cum și de ce se face arhivarea documentelor și le-a vorbit despre formularele necesare operațiunilor de arhivare, despre nomenclatorul arhivistic și despre modul de inventariere a dosarelor cu documente.


PUBLICITATE