Daca acum cinci ani, rezultatul alegerilor prezidentiale era decis de voturile românilor plecati la munca in strainatate, de data aceasta rezultatul a fost decis in tara dar tot in legatura cu diaspora. Pentru ca declansatorul votului care l-a decis pe Iohannis a fost emotia generata de cozile de la sectiile de vot din strainatate.

Exista o intreaga discutie pe tema votului diasporei iar problema este generata de marimea acesteia. Un vot al americanilor din strainatate, de exemplu, nu afecteaza alegerile din SUA; pe când in cazul nostru, dimensiunea alegatorilor care s-au stabilit in afara tarii a produs, deja, efecte.

Exista persoane care sustin ca nu este corect ca românii din diaspora sa decida in probleme interne câta vreme au ales sa nu mai locuiasca in tara si, deci, nu vor fi afectatti de maniera in care voteaza. Acestora li se opun cei care considera ca votul este sfânt si trebuie respectat. Din dilema aceasta nu vom iesi foarte repede, pentru ca fiecare parte are argumentele ei.

Putem, doar, sa recurgem la istorie. Sa ne amintim de Revolutia de la 1848, care a fost pregatita de diaspora româneasca. Chiar daca revolutia a fost, in cele din urma, invinsa, tinerii care invatau la Paris sau Viena au decis sa revina in tara si sa continue lupta din interior.

Si au reusit sa modernizeze tara, chiar daca, astazi, din motive electorale, acest lucru este pus doar in seama regelui Carol I. Drept este ca diaspora de atunci nu era una a refugiatilor economici, tinerii nu plecau in strainatate sa munceasca, ci sa studieze.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Votul romanilor din strainatate,stimate domnule a fost declansat de aroganta.Punct.Sant manager la London Underground.In duminica alegerilor munceam cu 200 de romani care ar fi vrut sa voteze dar nu au putut.Jumate din salariul lor merge in tara,pentru parinti,renovat de case.Plus fiecare a adus aici 2-3-7-9 rude sa traiasca decent.Ne pasa de ce ce intampla in tara,pentru ca ascuns in suflet vrem sa fie bune,sa scapam de coruptie si sa venim in tara.Dar cand iei 11 lire sterline la ora e cam greu..

LĂSAȚI UN MESAJ