2 mai 2024
ActualitateCea mai reușită ediție a Festivalului plăcintelor de la Hârja

Cea mai reușită ediție a Festivalului plăcintelor de la Hârja

Ediția din acest an a Festivalului plăcintelor, organizată în satul Hârja (Oituz) duminică, 1 septembrie, a fost – după aprecierile noastre de la fața locului – una dintre cele mai reușite din seria celor 19 organizate până acum.

Deși reprezentanții oficialităților locale nu și-au făcut simțită prezența cel puțin la deschiderea manifestărilor, deși acestea au marcat și ediția a treia a Sărbătorii satului, expozanții, concurenții, soliștii și formațiile artistice, dar și vizitatorii au creat osmoza de care orice eveniment de acest fel are nevoie oricând.



Organizatorii festivalului au fost Filiala Bacău a Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC), Primăria Oituz, Asociația „Copiii în sânul familiei” și Așezământul „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” din Hârja.

În ultimii ani – a spus la deschiderea manifestărilor Beatrice Grigoraș, președinta Filialei ANTREC Bacău -, pentru Festivalul plăcintelor am început colaborarea cu părintele Ilarion Mâță de la Așezământul Ștefan cel Mare din Hârja, dar și cu primăria și cu prietenii de suflet.

Participanții au venit și în acest an, unii chiar de deprate, cu produse tradiționale, să putem face veritabile schimburi de experiență. Valea Oituzului nu este încă pusă în valoare cultural și turistic, dar sperăm că la o astfel de promovare va contribui și festivalul nostru.”

Programul festivalului a fost precedat, în curtea Așezământului „Sf. Voievod Ștefan cel Mare”, de o liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, fiind astfel cinstit Sf. Dionisie Exiguul, ocrotitorul paraclisului bisericesc al Așezământului social-filantropic din Hârja. A fost marcat, însă, din nou Anul omagial al satului românesc, al preoților, al învățătorilor și al primarilor gospodar și Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești.

De asemenea, a fost prezentat din nou proiectul cofinanțat de Consiliul Județean și aplicat de Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” din Hârja „Satul românesc văzut prin ochii copilăriei. Vatra satului românesc, versus rețelele sociale”.

La festival au fost reprezentanți ai filialelor ANTREC din județele Bacău, Alba, Vrancea și Neamț, dar și concurenți și expozanți individuali, producători de vinuri și de obiecte hand-made. Ateliere organizate pe loc au oferit vizitatorilor gogoși calde, clătite și plăcinte moldovenești.

Festivalul și participanții au fost binecuvântați de IPS Ioachim și salutați de Beatrice Grigoraș, președinta Filialei ANTREC Bacău, dar și de Mișu Chiruc, vicepreședinte al ANTREC.

Pe tot parcursul festivalului pe scena acestuia au evoluat echipa de copii instruită de Geanina Benedic, copiii din Tabăra de vară a Asociației Sf. Voievod Ștefan cel Mare, ai Casei de tip familial Meuli din Fărăoani, membrii Clubului de dans Agora din Onești și reprezentanții Asociației „Copiii în Sânul Familiei” din Hârja. Au mai evoluat Ansamblul Mândre Trotușene, Solista Ștefania Domoco și membrii Ansamblului folcloric din Poduri.

La final a susținut un recital cantautorul Eugen Ungureanu.
Organizatorii au înmânat participanților diplome de onoare și au premiat cele mai reușite dintre plăcintele înscrise în concurs. Premiul I a revenit Filialei ANTREC Alba, pentru plăcinta cu cartofi.
Asupra celorlalte premii și cu impresii de la festival, vom reveni în edițiile următoare ale ziarului nostru.

„ANTREC promovează turismul rural. Avem însă nevoie în acest scop de susțineri și parteneriate precum cele de acum, de la Festivalul plăcintelor de la Hârja. Cu un astfel de sprijin vrem să promovăm și Valea Oituzului ca destinație turistică și agroturistică.”
Mișu Chiruc, vicepreședinte al ANTREC

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri