24 aprilie 2024
ActualitateCe spune noua lege despre pensia de urmaș

Ce spune noua lege despre pensia de urmaș

Noua Lege privind sistemul public de pensii, care va fi pusă în practică peste doi ani, le aduce un avantaj nesperat soților (soțiilor) supraviețuitori ai pensionarilor decedați.

Astfel, soțul (soția) supraviețuitor, care este pensionar și nu optează pentru pensia de urmaș, renunțând la cea proprie, poate beneficia de un ajutor lunar. Acesta se acordă în plus la pensia proprie, dacă soțul supraviețuitor a realizat stagiul complet de cotizare, are vârsta standard de pensionare, nu s-a recăsătorit, iar căsătoria cu cel decedat a durat cel puțin 10 ani.

Ajutorul lunar se va calcula prin aplicarea procentului de 25 la sută din cuantumul pensiei susținătorului decedat, aflată în plată ori din aceea care i s-ar fi cuvenit. Dar pensia proprie și ajutorul, însumate, nu trebuie să depășească 80 la sută din salariul minim brut pe țară, garantat în plată.



Categoriile de beneficiari

În ceea ce privește categoriile de beneficiari și condițiile de acordare a pensiei de urmaș, reglementările legale rămân neschimbate. La acest tip de pensie au dreptul soțul supraviețuitor celui decedat și copiii acestuia, până la vârsta de 16 ani sau de 26 ani, dacă își continuă studiile. Soțul supraviețuitor trebuie să fi fost căsătorit cu decedatul cel puțin 15 ani și să aibă vârsta standard de pensionare.

Are dreptul la pensie de urmaș și dacă durata căsătoriei a fost între 10-15 ani, dar cuantumul va fi diminuat cu 0,5 la sută pentru fiecare lună, respectiv cu 6 la sută pentru fiecare an de căsnicie în minus. Pensia de urmaș va fi într-un anumit procent din numărul total de puncte realizat în timpul vieții de către cel decedat.

Pentru un singur urmaș, pensia va reprezenta 50 la sută. Dacă sunt doi urmași, pentru ei, împreună, pensia va fi de 75 la sută, iar pentru trei sau mai mulți, de 100 la sută, în total.

Revenind la soțul supraviețuitor, acesta are dreptul la pensie de urmaș, și indiferent de vârstă, dacă este invalid de gradul I sau II, iar durata căsătoriei a fost de cel puțin un an. În cazul în care soțul susținător a decedat în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, acordarea pensiei de urmaș nu mai este condiționată nici de vârstă și nici de durata căsătoriei. Dacă soțul supraviețuitor nu are vârsta standard de pensionare și nu a fost căsătorit cel puțin 10 ani cu cel decedat, iar moartea acestuia nu a survenit din cauza unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, pensia de urmaș se acordă numai 6 luni.

Condiția este ca beneficiarul să nu realizeze venituri brute lunare, dintr-o activitate pentru care asigurarea este obligatorie, sau acestea să fie mai mici decât câștigul salarial mediu brut. Dacă soțul supraviețuitor are în îngrijire, la data decesului susținătorului, unul sau mai mulți copii în vârstă de până la 7 ani, beneficiază de pensie de urmaș. Aceasta se acordă până în momentul în care ultimul copil ajunge la vârsta de 7 ani. Și în acest caz este valabilă condiția privind veniturile, precizată mai sus.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri