Presedintele Putin a ordonat retragerea majoritatii fortelor militare rusesti care care au activat in ultimele luni in Siria, anuntul luând prin surprindere aproape toata lumea. Chiar daca primele avioane SU34 au aterizat deja la baza militara din Voronej, Rusia isi va pastra prezenta in Siria unde dispune de o baza navala sI de una aeriana. Totusi, de ce a luat Putin aceasta decizie?

Unii analisti considera ca momentul retragerii a fost extrem de bine ales deoarece obiectivul primar al misiunii a fost atins: Daesh este invins, fortele siriene câstiga teren insa, o continuare a prezentei rusesti ar fi pus in pericol negocierile de pace deoarece ar fi oferit un argument in plus presedintelui Assad.

In acelasi timp, Iranul primeste un avertisment referitor la limitele in care Rusia este dispusa sa joace pe frontul din Siria. Nu in ultimul rând, retragerea ruseasca detensioneaza relatiile cu Turcia, tara care este cuprinsa incetul cu incetul de violente.

PUBLICITATE

Care sunt consecintele pe teren? Cu Daesh invins sI cu rutele de aprovizionare intrerupte, fortele guvernamentale pro-Assad vor fi nevoite sa decida daca vor continua lupta sI cu opozitia finantata de tarile occidentale sau vor negocia. Fara sprijinul Rusiei, e dificil de spus daca Armata Siriana va putea invinge fortele opozitiei asa-zis “moderate”.

Probabil vor urma negocieri. Mai este problema kurda, problema care a devenit extrem de dificil de gestionat. Turcia nici nu vrea sa auda de o autonomie kurda care ar pune presiune pe kurzii din Turcia. Deja zonele locuite de kurzi au fost atacate de Armata Turca iar raspunsul kurzilor s-a vazut in recentele atentate soldate cu sute de victime. Dar kurzii sunt sustinuti de americani si nu se stie cum va evolua situatia.

Cert este, insa, ca pe lânga bazele de la Hmeymim si Tartus, rusii pastreaza in Siria si sistemul S 400, ceea ce inseamna ca, practic, au instaurat o zona de interdictie aeriana.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. E important ca puterile astea mari isi masoara muschii pe acolo si nu aici, pe la noi. Si-asa aia din Orientul Mijlociu au mereu ceva de impartit intre ei: siiti cu suniti, kurzi cu turci, israelieni cu palestinieni, daesh cu laes etc, asa ca oricum ar fi varsare de sange prin zona – si e normal, astia socio-politic sunt inca in antichitate sau cel mult in evul mediu, petrolul ce i-a mai imbracat putin in ultimi 30-40 de ani; hai sa fim serios ca nu putem face bici intr-o perioada asa scurta. De asemenea victimile din luptele astea tin si situtia demografica sub control (astia-s considerati in religia lor a fi niste iepuri sau sobolani) nu mai vorbim ca si emigratia e oarecum moderata- nu vorbesc aici de exodul asta sustinut de diverse interese ale puterilor mondiale sau zonale, ci de rata emigratiei normale.

LĂSAȚI UN MESAJ