Odata cu iesirea declarata a Marii Britanii din Uniunea Europeana, a aparut ideea ca engleza sa nu mai fie limba oficiala. Fiecare limba nationala a tarilor componente ale UE este o limba oficiala in cadrul Uniunii, insa, in mod normal, pentru a se simplifica procedurile, actele oficiale sunt publicate mai intâi in engleza si/sau franceza.

Desi engleza este utilizata frecvent in tarile nordince sau in Benelux, nici o alta tara din UE in afara de Anglia nu o are ca limba oficiala, asa ca nu ar mai exista nici un motiv sa mai fie utilizata la nivel oficial. Nici un motiv in afara de cel mai important: faptul ca aproape toata Europa o vorbeste.

Ca un bulgar si un român, de exemplu, se vor intelege in engleza. S-ar putea, ca din acest punct de vedere, sa asistam la o situatie similara celei care a urmat caderii Imperiului Roman de Apus: desi Roma nu mai exista, limba latina a continuat sa supravietuiasca gratie religiei.

Sitautia nu este, totusi, atât de simpla. Pentru ca germanii si francezii vor, acum, sa pedepseasca Anglia iar cel mai simplu ar fi sa interzica engleza din comunicatiile oficiale. Francezii, mai ales, au o adânca ura fata de engleza (ei au inclusiv o legislatie care interzice utilizarea cuvintelor straine, astfel incât, desi toata lumea spune ‘mouse”, ei spun ‘souris’).

La modul in care se prezinta situatia geopolitica a Europei, putem sa ne asteptam ca germana sa ne fie impusa ca limba de comunicare in UE. Ar fi mai simplu pentru noii stapâni ai Europei sa comunice cu supusii.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Engleza este cea mai ceruta limba straina de catre elevi.In plus,ea este cea mai folosita limba de circulatie internationala la nivel mondial!Este limba celor mai urmarite filme,a internetului,a calculatoarelor,a afacerilor(este o limba sintetica si practica,spre deosebire de franceza plina de accente obositoare si terminatii felurite ale verbelor;elevii le detesta sincer!).
    Imperiul Britanic s-a intins pana la antipozi.Tari precum Australia,Noua Zeelanda,SUA si Canada au ca limba oficiala,engleza.Europenii s-ar izola serios de lumea larga printr-o asemenea masura abuziva.

  2. Emiratele Arabe au fost teritorii ale Regatului Unit(in sec. al XIX-lea).In Dubai se vorbeste la scara larga engleza ca liant intre diverse natii.India a fost una dintre cele mai mari colonii ale lor si majoritatea indienilor cu carte cunosc engleza foarte bine.In Hong Kong,la fel, chiar daca a trecut la China din 1997.Engleza este inca folosita si acolo.Am dat doar cateva exemple..
    Germana si franceza sunt folosite mai mult in Europa.In Canada,franceza e utilizata doar in regiunea franceza,Quebec si prea putin in alte zone.Doar in cadrul unor comunitati restranse.
    In SUA,limba care a castiga razboiul in fata celorlalte variante,spaniola sau franceza,a fost aceeasi limba engleza..Deci,…nu stiu europenii unde vor sa ajunga cu revolta asta aberanta.Mai bine si-ar pune niste semne de intrebare de ce o tara a decis sa iasa din acest proiect numit Uniunea Europeana.

LĂSAȚI UN MESAJ