Intrebarea ar putea avea mai multe variante de raspuns, care, evident ar atrage la fel de multe comentarii. Realitatea din teren arata ca multi bacauani nu fac nimic pentru pastrarea unui mediu curat, nepoluat. Evident, nu-i excludem pe ecologisti, pe cei care au preocupari serioase in acest domeniu, ba chiar sunt de laudat! Nu pot insa sa nu remarc faptul ca printre noi sunt destui oameni care nu sunt in stare nici macar sa-si duca gunoiul la tomberon.

Si când afirm acest lucru, vorbesc in cunostinta de cauza. Intr-o dimineata, pe când ma indreptam spre statia de autobuz, la ora 7, atunci când intunericul inca mai domina orasul, aud in dreapta mea o voce barbateasca care mormaia ceva. Din dosul unei masini, apare un angajat al Primariei Bacau, incarcat cu vreo sase saci de gunoi menajer. Pe când trecea prin dreptul unui stâlp de iluminat stradal, i-am inteles nemultumirea.

“In fiecare dimineata, in loc sa-mi vad de treaba, trebuie sa strâng mizeria altora si sa o duc la ghena de gunoi! Sunt foarte multe persoane care isi lasa mizeria la iesirea din bloc sau lânga masina, mizând pe faptul ca o sa o duca careva la tomberon. Acel «careva» sunt eu, cel pe care il obliga slujba si bunul simt. Nu mi se pare deloc corect sa procedeze astfel! Nu cred ca nu le permite timpul sa-si duca gunoiul in locurile special amenajate! Este inadmisibil sa-ti arunci gunoiul pe strada! Si genul asta de oameni striga in gura mare ca vor un oras curat!”, spune muncitorul, necajit.

PUBLICITATE

Omul se intoarce in loc, cât sa-i fac o fotografie si isi continua drumul catre ghena de gunoi aflata in spatele blocurilor de pe strada Nordului. Este exact traseul pe care ar fi trebuit sa-l parcurga si detinatorii sacilor de gunoi menajer. Surprinzând reactia maturatorului, un trecator a intrat in vorba, dezaprobând la rândul lui practicile vecinilor sai.

“Nu sunt de acord cu asa ceva! Au fost dimineti când, pe intuneric m-am impiedicat de gunoiul vecinilor. Unii sunt atât de sensibili la mirosul de gunoi incât isi scot sacii menajeri pe casa scarii! Altii, isi “uita” gunoiul fix lânga trotuar, acolo unde si-au parcat masina. Ma intreb de ce mai ridica pretentii când vine vorba de curatenia orasului, in conditiile in care chiar ei polueaza!?!”, declara Valentin Timofte, locatar.

Multe aspecte de genul acesta nu se vad la lumina zilei pentru ca angajatii Primariei Bacau sunt pe strazi dis-de-dimineata, facându-si treaba. Pâna in jurul orei 8, când multi pornesc spre scoala si serviciu, maturatorii strâng mare parte din mizeria lasata de altii.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

 1. Fara sa exagerez cu ceva dar Bacaul este cel mai murdar oras al Moldovei. Este orasul unde bunul simt si respectul au murit de mult si unde Maria sa bunul plac domneste in toata uritenia lui. Nu vei gasi strada pe care sa nu fie abandonate pungi cu gunoaie menajere ,uneori chiar la doi pasi de locurile special amenajate. Linga gardurii,stilpi de iluminat, copaci,blocurii, in spatii verzi ,linga trotuare etc. troneaza impozant mizeria fizica si morala a cetatenului cu pretentii din Bacau. Iar daca prin zona se mai afla si o haita de ciinii in promenada garantat in urma va ramine un peisaj ce reflecta gradul de civilizatie a acestui oras. Daca aceasta situatie ar fi deranjat pe cineva probabil ca s-ar fi luat masurii, dar se pare ca tocmai cei responsabili se simt confortabil intre munti de gunoaie……

 2. Păi lăsatul gunoiului menajer la coşurile stradale de gunoi e “sport naţional”. Că, de, românul e prea boier ca să-şi mişte fundul până la tomberoane… Fără amenzi mari aplicate şi popularizate tot degeaba…

 3. Am ajuns la marginea celor mai murdare orase din tara ! Daca ne pasa hai sa facem un exercitiu de imaginatie si sa strangem orice gunoi de pe strada din fata blocului de pe linga pubela din fata blocului si atunci vom fi departe !

 4. Ce fac bacauanii pentru un “oras curat”, conform constatarilor mele:
  – unii, imbracati destul de bine, merg pe strada si scuipa coji de seminte. Mi s-a intamplat sa atrag atentia catorva si se uitau urat la mine cand i-am intrebat daca vor strange mizeria facuta sau spuneau -“cei care matura ce au de facut”. Asa am patit printre altii cu un barbat si o femeie in jur de 55-60 de ani bine imbracati si cu ifose;
  – altii dau de mancare la caini comunitari pe spatiul verde sau langa bloc. Culmea e ca se cred persoane sensibile ca le este mila de bietele animale:
  -sunt destui care arunca gunoiul de la etaj pe spatiul verde.
  s.a.m.d.

  Eu am o solutie- politia comunitara sa dea amenzi celor care sunt prinsi ca fac mizerie sau daca nu-si permit o amenda de cateva sute de lei sa spunem nu au decat sa presteze munca in folosul comunitatii in zilele lucratoare sau de weekend.

LĂSAȚI UN MESAJ