19 aprilie 2024
ActualitateCe cauta Israelul in Nagorno Karabah

Ce cauta Israelul in Nagorno Karabah

Când se parea ca in recent redeschisul conflict din Nagorno Karabah se cunosc fortele beligerante si motivatia lor, in peisaj a aparut un nou jucator. Pe lânga cele diua forte principale – Armenia si Azerbaidjan – si cele secundare – Rusia, Iran si Turcia, a aparut Israelul. Care, in mod surprinzator, si-a declarat sprijinul pentru Azerbaidjan, o tara musulmana.

Relatiile Israelului cu tarile musulmane nu sunt cele mai fericite; politica sa interna de colonizare a teritoriilor locuite de palestinieni, inchiderea acestora in tabere de refugiati si lipsirea acestora de drepturi politice precum si relatiile extrem de incordate cu tarile din jur, de la care a cucerit teritorii fac aproape imposibil dialogul.

Desi initial Israelul a anuntat sprijinul diplomatic pentru Azerbaidjan, ca fiind pentru singura tara musulmana din regiune cu care poate dialoga, ulterior dovedit ca statul evreu vinde arme azerilor.



Mai multe drone de fabricatie israeliana au fost doborâte de fortele armene. Este vorba despre modelul Harop, cunoscut pentru posibilitatea de a fi folosit in atacuri kamikaze, produs de Israeli Aerospace Industries. Zilele trecute, o astfel de drona a atacat un autobuz cu militari armeni care se indrepta spre front, ucigând sapte persoane.

Pe lânga drone, Israelul a mai vândut sisteme avansate de radar, control si comanda precum si echipament de colectare a informatiilor si a propus chiar sa ofere un satelit de observatii in valoare de 150 de milioane de dolari.

Partea cea mai interesanta este ca Israelul s-a oferit sa vânda arme si Armeniei. Adjunctul ministrului apararii de la Erevan a anuntat ca i s-a propus sa cumpere aceleasi arme care au fost livrate si Azerbaidjanului, insa a declinat oferta.

Insa, relatiile dintre Israel si Azerbaidjan reprezinta mai mult decât schimbul de petrol contra arme. Atât Rusia cât si Iranul au acuzat Azerbaidjanul ca au permis Mossadului sa utilizeze teritoriul pentru activitati de spionaj, de la recrutare si plantare de agenti pâna la interceptarea comunicatiilor si recunoasteri aeriene.

Sa notam, in paranteza, ca acum un an si ceva Iranul a anuntat ca a doborât o drona israeliana, insa Tel Aviv-ul a refuzat sa comenteze subiectul.

Poate ca SUA sa fi renuntat la ideea de a porni un razboi contra Iranului, dupa semnarea acordurilor legate de renuntarea armelor nucleare de catre Teheran, insa, Israelul se pare ca are alta parere…

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri