Curtea Constitutionala a României (CCR) a respins, miercuri, sesizarea formulata de jurnalistul Liviu Avram, prin care se punea in discutie numarul de semnaturi necesare pentru depunerea unei candidaturi precum si problema alegerilor intr-un singur tur de scrutin pentru primari.

Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat ca exceptia referitoare la numarul de semnaturi s-a respins ca neîntemeiata, iar cea referitoare la numarul tururilor de scrutin, ca inadmisibila. El spune ca in privinta numarului de semnaturi nu s-a gasit niciun motiv care sa justifice schimbarea practicii CCR în domeniu:

„Avem o practica vasta în aceasta privinta. Dintotdeauna. Curtea a spus ca este rolul Parlamentului sa stabileasca legea electorala, modalitatile, cu semnaturi, fara semnaturi. De altfel si Comisia de la Venetia spune ca nu este nicio problema, nu se încalca legile, nu se încalca dreptul de a alege sau de a fi ales prin faptul ca se conditioneaza existenta unor semnaturi”.

PUBLICITATE

In ceea ce priveste sesizarea referitoare la alegerea intr-un singur tur a primarilor, Zegrean spune ca aceasta s-a respins ca inadmisibila, pentru ca acest articol nu avea legatura cu cauza dedusa judecatii.

„In acest dosar se judeca posibilitatea autorului exceptiei de a candida sau nu în functie de semnaturile pe care trebuia sa le depuna. Deci nu se judeca legea electorala în ansamblul ei”, a explicat pentru AGERPRES presedintele CCR, dupa anuntarea deciziei.

De cealalta parte, Liviu Avram spune ca razboiul nu este pierdut, deoarece mâine (n.r.azi), se va judeca, tot la CCR, al doilea dosar referitor la problema alegerilor intr-un singur tur. „CCR a respins ca neintemeiata critica privind numarul de semnaturi si ca inadmisibila pe cea privind numarul de tururi.

Vulnerabilitatea acestui dosar si-a facut, asadar, efectele: judecatorii nu au putut extinde controlul asupra celui de-al doilea articol din moment ce pe primul l-au gasit ok. Vine, insa, la CCR si al doilea dosar, care nu mai e vulnerabil. Deci batalia nu e pierduta, nu va luati dupa toti specialistii care acum jubileaza”, a scris Liviu Avram pe pagina sa de Facebook.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ