Compania de servicii imobiliare RE/MAX anunță prin agenția sa din Bacău, RE/MAX Welcome, deschiderea licitației pentru vânzarea cazinoului din Slănic Moldova. Cazinoul, aflat de mai mulți ani în proprietate privată, este obiectivul simbol al stațiunii băcăuane, dar nu mai este funcțional. Licitația, anunțată de la mijlocul săptămânii trecute, ar putea avea loc până pe 15 august. Prețul de vânzare deja afișat este de 2,250 de milioane de euro (peste 1.218 euro pe metrul pătrat).

Organizatorul licitației include cazinoul printre cele cinci astfel de obiective istorice din România, alături de cazinourile din Sinaia, Arad, Vatra Dornei și Constanța. De asemenea, plasează cazinoul (construit în perioada 1892-1894) pe locul al cincilea în Europa, după cele din Veneția (Italia, 1638), Spa (Belgia, 1763), Baden-Baden (Germania, 1834) și Monte Carlo (Monaco, 1856).
Cazinoul din stațiunea Slănic-Moldova a fost ridicat de meșteri italieni și de pe Valea Slănicului, în stilul ,,Art Nouveau”, cu influențe din stilurile neorenascentist și neoromânesc, reprezentat de turnurile principale, alături de ancadramentele de la uși și ferestre și panourile decorative din piatră.Planurile aparțin arhitecților George Sterian și H.Rick.
Clădirea are o suprafață construită de 1.847 mp, iar cu tot cu teren 5.228 mp și a fost reabilitată total în anii 1994-1995 și restaurată în perioada 1986-1989.Construcția are două nivele. Lateral are două turnuri, dar și pavilioane-terasă, cu ornamente sculptate în lemn, și sală de spectacole cu 420 de locuri.
Tot organizatorii licitației văd obiectivul posibil transformat într-un Boutique Hotel, Centru de conferințe și evenimente sau festivaluri de film, cu săli de expoziție și restaurante. Din 1948, în imobil a funcționat Casa de Cultură, dar de-a lungul anilor în spațiile cazinoului au mai fost deschise biblioteca orășenească, precum și unități de servicii publice.

În anul 2013, cazinoul, care aparținea societății Perla Moldovei, a fost scos la licitație prin executor judecătoresc, pentru o datorie către societatea Flora. Ministerul Culturii nu și-a exercitat dreptul de preempțiune, iar Consiliul Județean a refuzat oferta, din lipsă de fonduri financiare.

Cu doar patru ani în urmă, Consiliul Local Slănic Moldova a aprobat, cu unanimitate de voturi, două proiecte pentru exproprierea în interes public a terenurilor și clădirilor din zona izvoarelor minerale, precum și a clădirii Cazinoului, pentru a deveni un centru cultural.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE