Periodic ma confrunt cu câte o problema deranjanta: când incerc sa intru in câte un supermarket, sunt oprit brutal de paznicul de la intrare si avertizat pe un ton care nu admite replica de faptul ca nu am voie sa intru daca am rucsacul in spate.

Daca, totusi, doresc sa-mi fac cumparaturile in magazin, sa fac bine si sa-mi las rucsacul pe pervaz sau intr-un dulapior cu sau fara cheie, ca se uita el sa nu dispara. Problema aceasta ma descumpaneste de fiecare data.

In primul rând, pentru ca, din start, sunt considerat un potential infractor.

PUBLICITATE

In al doilea rând, si cel mai important, nu-mi garanteaza nimeni ca voi fi despagubit daca mi se pierde sau mi se fura rucsacul. Nici unul dintre supermarketurile in care paznicii m-au somat sa-mi las bagajul la intrare nu scrie pe undeva ca firma garanteaza securitatea acestuia si va plati despagubiri in caz de pierdere/furt.

Mai mult, la unele magazine nu scrie nici macar ca e obligatoriu ca bagajele sa fie lasate la intrare, ceea ce sugereaza un abuz al paznicilor.

Ca se fura din magazine este un lucru stiut. Problema este ca firmele care detin aceste magazine isi optimizeaza profiturile taind din cheltuielile de supraveghere.

In loc sa investeasca in camere video si supraveghetori, firmele prefera sa contracteze o societate de paza care sa faca militarie cu clientii.

Si, ca sa previn o eventuala contra, o sa spun ca am intrat in supermarketuri si in alte tari, cam prin toata Europa. Nicaieri nu m-a somat cineva sa-mi las borseta, rucsacul sau geanta la intrare, pe o margine de geam.

De fapt, nicaieri nu m-a oprit cineva sa intru in magazin. Am fost supravegheat discret de camerele video si atât. Nu ca in tara, unde, dupa ce se rasteste un paznic la intrare, mai si vine altul sa-ti numere produsele pe care le pui in cos.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Aveti dreptate. Mi s-a intamplat la Billa, pe Stefan cel Mare. La casierie, persoanele de sex feminin erau rugate sa-si deschida poseta si sa-i arate continutul casierei. Neavand nimic de ascuns, am facut-o. De curiozitate, am urmarit vreun sfert de ora daca asta se repeta cu toate clientele si la toate casele de marcat. Erau si case unde nu se practica acest procedeu umilitor; am intrebat casiera si mi-a raspuns ca, intr-adevar, au aceasta recomandare, dar ca ii este jena fata de cliente. Am rugat-o sa transmita sefilor ca este un procedeu degradant si ca astfel isi pierd clientii; nu au decat sa angajeze destul personal de paza, care sa supravegheze discret fiecare interval dintre rafturi, sau macar sa afiseze semnalmentele dupa care se conduc cand hotarasc cui sa faca aceste perchezitii. In tot acest timp, vreo 4-5 agenti de paza stateau la o sueta undeva in apropiere. I-am urmarit discret si nici nu era vorba de o supraveghere disimulata; pur si simplu, aveau preocupari si subiecte de discutie cu totul personale, timp in care in afara razei lor de vedere se putea intampla orice furtisag. Stiu ca se fura din magazinele cu autoservire, am vazut cu ochii mei. Dar de aici si pana la a pune toti clientii in situatii degradante este o distanta pe care un comerciant abil nu o parcurge. Oricum, nu am mai calcat in acel magazin, am povestit si altora si m-am indreptat catre concurenta (spre folosul acesteia, zic eu).

LĂSAȚI UN MESAJ