7 mai 2024
ActualitateCât de bune sunt detectoarele de droguri ale Poliției Rutiere?

Cât de bune sunt detectoarele de droguri ale Poliției Rutiere?

de prea multe ori, șoferi nevinovați sunt declarați drogați

Știm cu toții care sunt riscurile condusului sub influența drogurilor, iar cazul șoferului care a ucis doi tineri în localitatea 2 Mai este încă proaspăt în memorie. Totuși, având în vedere semnalele tot mai dese primite în legătură cu eficiența testerelor mobile anti-drog, ne punem întrebarea dacă polițiștii au în dotare cea mai bună armă pentru depistarea șoferilor care au consumat substanțe stupefiante.

 



Care este problema?

Statisticile sunt alarmante. Anul trecut, IML Iași, care testează pentru toată Moldova, a reușit să identifice substanțe interzise la mai puțin de jumătate din șoferii declarați drogați de către testele mobile ale Poliției Rutiere. Un procent de 52% din șoferi au rămas pietoni fără vină, doar pentru că aparatele au indicat greșit. Peste 350 din cei 686 de șoferi au fost declarați fals-pozitivi. Și nu pentru un termen scurt, ci pentru luni de zile. La nivelul județului Bacău, între 1 ianuarie 2022 și 1 martie 2023, conform Bacau.net, doar 13 din 35 au fost găsiți cu droguri în sânge. Încercând să aflăm datele pentru întreg anul trecut, IPJ ne-a comunicat că, la sfârșitul lui februarie 2023, nu fuseseră finalizate testele pentru 2024.

Testerul s-a luminat ca pomul de Crăciun

Am pornit în explorarea acestei probleme de la sesizarea unui cititor, care a ieșit pozitiv la aproape toate categoriile de drog. Aparent consumase cocaina, opiu, benzodiazepină, metamfetamină și metadonă la un loc. La cele care nu a ieșit pozitiv, rezultatul a fost “invalid”. Nu negativ, ci invalid. Având în vedere acest aspect, a solicitat să se efectueze un al doilea test. A fost refuzat și i s-a reținut permisul de conducere. “Am solicitat în mod expres să mi se facă testarea sângelui. Până la urmă mi s-au luat probe de sânge dar a trebuit să plătesc 1200 de lei costul testării”, ne-a spus persoana respectivă, care a dorit să rămână anonimă. Probabilitatea ca o singură persoană să fi consumat toate tipurile de drog monitorizate de Poliția Rutieră este foarte mică, iar cu un asemenea cocktail de substanțe, șoferul ar fi trebuit să fie o legumă.

Ce e de făcut?

În aceste condiții, mulți șoferi se întreabă dacă nu e de preferat să refuze testarea cu drug-testul mobil și să ceară să meargă direct la spital pentru recoltarea de sânge. Această procedură nu este posibilă în cazul testării pentru alcool, însă, ar putea fi posibilă pentru testarea anti-drog? Poliția nu dă un verdict direct, însă, în răspunsul la solicitarea ziarului Desteptarea, IPJ ne-a transmis că, dacă “subiectul nu a putut fi supus, din orice motiv, testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psiho-active” iar în urma examenului medical nu s-au constatat simptomele consumului de droguri, se trece la recoltarea mostrelor biologice, și nu se suspendă permisul. Acesta se suspendă pentru cel puțin 12 ore, până la ora 8.00 a zilei următoare, dacă se descoperă elementele clinice care să sugereze consumul de stupefiante și se iau și probele biologice.

Ce spun avocații

Consultat de Deșteptarea, avocatul Dan Nițu confirmă opinia care decurge din comunicarea Poliției: “Dacă conducătorul auto care refuză «drug test» este condus la spital și este găsit apt de către medicul de la UPU, ca urmare a unei analize factuale «ad-hoc», el trebuie să plece acasă cu permisul în buzunar, dar, având un dosar penal “in rem”, cel puțin până la sosirea rezultatelor probelor biologice (dacă plătește el contravaloarea acestor analize, rezultatele vor veni mai repede). În caz contrar (dacă medicul îl consideră inapt), permisul de conducere i se reține, fără drept de circulație, cel puțin până la sosirea rezultatelor. În continuare, dacă medicul l-a declarat apt, dar rezultatele sunt pozitive și în corpul său a fost detectată o substanță psihoactivă, va fi chemat la poliție și va fi nevoit să predea permisul, nemaiavând dreptul de a conduce vehicule pe durata soluționării procesului penal (1-3 ani)”. Refuzul prelevării de mostre biologice se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

O concluzie

Prin urmare, pare posibil ca un șofer să refuze testarea cu drug-testul și să solicite să meargă la spital să i se ia mostre biologice, fără să se teamă că ar putea fi pedepsit. Evident, în cazul în care nu a consumat droguri. Totuși, ar fi de dorit ca testerele polițiștilor să fie mult mai performante, cu un nivel de eroare mult mai mic, pentru că lupta împotriva șoferilor drogați este abia la început și polițiștii au nevoie de toate instrumentele posibile, fără să se împiedice șoferii declarați fals-pozitivi și fără ca șoferii corecți să se teamă că un test eronat îi va lăsa pietoni câteva luni de zile.

De ce ies testele fals-pozitive?

Consiliul superior de medicină legală a explicat că există numeroase substanțe care nu sunt incluse pe lista de substanțe interzise, dar care pot da reacții false pozitive la amfetamine: medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice; la cannabinoizi: antiinflamatorii, antivirale; barbiturice: antiinflamatorii sau opiacee: antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală și gripă conținând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare.

Care e problema cu testerul antidrog?

Un studiu științific publicat în 2018 de trei cercetători norvegieni în Journal of Analytical Toxicology a analizat performanțele Dräger DrugTest 5000. Au fost analizate cazurile a 369 de șoferi și s-au descoperit inadvertențe foarte mari între ceea ce a indicat testerul și rezultatul analizei probelor biologice. Procentele rezultatelor false pozitive cu DDT5000 în comparație cu descoperirile de droguri în probele de sânge peste limitele legale din Norvegia au fost pentru cannabis 14,5%, amfetamine 23,2%, metamfetamine 38,4%, cocaină 87,1%, opiacee 65,9% și benzodiazepine 36,4%. Dar au fost și rezultate false negative: șoferi care, deși erau drogați, au ieșit “curați”. Procentele rezultatelor false negative au fost pentru cannabis 13,4%, amfetamine 4,9%, metamfetamine 6,1% și benzodiazepine 18,8%. În ciuda acestor rezultate, Poliția Norvegiană a continuat să folosească dispozitivul.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri