O societate care a declarat ca obiect de activitate „restaurante” a deschis, in incinta Casei de Cultura un hostel. Autoritatile au intrat in „priza” in momentul in care situatia a fost dezvaluita in presa locala si au inceput controalele.

Oficialii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau spun ca nu au eliberat nicio autorizatie pentru un hostel in Casa de Cultura „Vasile Alecsandri” din Bacau si nici nu stiau de existenta acestuia. Mai mult, la ultimul control efectuat la Casa de Cultura inspectorilor de la ISU li s-ar fi interzis accesul la etajul I, pe motiv ca spatiul este al unei firme care face lucrari acolo, dar ca dincolo de usile inchise n-ar exista activitate.

„Ultimul control efectuat la Casa de Cultura a Sindicatelor a fost in data de 10 noiembrie 2015, când a fost si sanctionata pentru lipsa autorizatiei de securitate la incendiu cu amenda de 5.001 lei. In acelasi timp au fost sanctionati cu aceeasi suma si operatorul economic care are discoteca de la subsolul cladirii, dar si cel care detine restaurantul de la parter, tot pentru ca nu obtinusera autorizatie de securitate la incendiu.

PUBLICITATE

Când inspectorii au urcat la etaj, usile erau inchise si nu s-a permis accesul. S-a motivat ca acolo este un alt agent economic si se efectueaza reparatii. ISU Bacau nu a emis autorizatie de securitate la incendiu pentru un hotel in Casa de Cultura”, a declarat cpt. Andrei Grecu, ofiter de relatii publice la ISU Bacau. Potivit legislatiei, in momentul in care se incep lucrarile pentru realizarea unui obiectiv, administratorul trebuie sa solicite aviz de la Pompieri, iar la finalul lucrarilor se face o alta cerere pentru obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu, care este eliberata numai daca se constata ca respectiva cladire este sigura in caz de incendiu.

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bacau nu au primit nicio instiintare cu privire la existenta unui hostel in Casa de Cultura si au explicat cum ajung sa controleze o unitate nou-infiintata. „Conform Ordinului 1030/2014, DSP-urile autorizeaza numai institutii sanitare publice si private, respectiv instalatii centrale de apa si productie apa, in afara de cele de apa minerala. Functionarea unitatilor de cazare se obtine pe baza declaratiei pe propria raspundere de la Registrul Comertului. Registrul Comertului trimite lunar catre institutia noastra o instiintare a tuturor declaratiilor pe propria raspundere iar Departamentul de Control in sanatate publica, in termen de 20 de zile, verifica veridicitatea celor declarate. Nu am primit nicio instiintare cu acest hotel”, a declarat Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la DSP Bacau.

Politistii locali au anuntat ca vor merge marti in control, pentru a vedea daca hotelul respectiv detine sau nu autorizatie de functionare de la Primarie.

„Casa de Cultura are doua surse de venit: inchirierea salii de spectacole si venituri din inchirierea spatiilor excedentare. Având in vedere concurenta mare, evenimentele s-au mutat la Teatrul de Vara sau Centrul de Afaceri, trebuia sa tin functionala cladirea. Intre Casa si societatea respectiva exista un contract, dar mai departe, cei care au inchiriat spatiul trebuie sa se supuna legislatiei in vigoare.”
Gheorghe Huluta, director Casa de Cultura

„Societatea Hamlet are autorizatie de la Agentia Nationala de Turism pentru aceasta activitate. Este vorba de un hostel. Avem amenajate in acest moment trei camere. Functionam legal, cu toate autorizatiile, mai putin cea de la ISU care este generala, pentru toata Casa de Cultura. Am prezentat autoritatilor documentele.”
Petrica Ciobanu

Societatea Hamlet Restaurant Bacau, inregistrata pe 19 septembrie 2014, are in obiectul de activitate, conform clasificarii CAEN, doar obiectul „Restaurante”.
Situatia financiara a anului 2014 (ultimul an pentru care s-au facut publice astfel de rezultate), arata venituri zero si o pierdere de 700 de lei, din cheltuielile totale efectuate intr-o perioada de numai trei luni.
Pentru anul 2015, rezultatele financiare inca nu sunt definitivate. La rubrica „Numarul de salariati ai firmei” nu apare nimic in situatia de la ANAF, tot pentru anul 2014. Cealalta societate detinuta de acelasi om de afaceri este o agentie de turism, inmatriculata tot in 2014. In anul 2014 a avut o cifra de afaceri de 1.701 lei si un profit de 1.650 de lei. Salariati 0.
Obiectul ei de activitate, conform CAEN, este „Activitati ale agentiilor turistice”. (Petru Done)

 


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. De cand e director dl Huluta , institutia in loc sa gazduiasca si sa dezvolte activitati culturale, a ajuns sa pastreze doar numele de “Casa de Cultura”. Sala mica a ajuns restaurant,vara esplanada casei este terasa. Bacaul capitala “culturala” europeana.

LĂSAȚI UN MESAJ