Lansata de mai bine de doua saptamâni, Carta Alba a IMM-urilor 2016, editata de 14 ani de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România, a provocat putine comentarii in presa. Poate si pentru ca fenomenele economice nu mai tin de multa vreme pasul cu cele mondene, de exemplu, poate si pentru ca vara gândurile omului zboara mai mult spre zonele exotice de vacanta.

Acesti oameni ar fi aflat, macar din comentarii, daca nu chiar de la sursa, adica din Carta Alba, ca situatia in mediul cel mai important al economiei oricarei tari, in cazul de fata al României, cel al IMM-urilor, nu este tocmai roz.

O treime dintre IMM-uri considera ca evolutia mediului economic din tara noastra este stanjenitoare dezvoltarii si doar mai putin de 14% dintre companii estimeaza ca evolutia mediului de afaceri românesc pe intreg anul 2016 va fi favorabila intreprinderilor. Totodata, aproape jumatate dintre firme apreciaza evolutia mediului economic drept neutra.

PUBLICITATE

Pe acelasi plan, increderea intreprinderilor in mediul economic autohton este foarte slaba, doar 6,72% dintre persoanele intervievate considerând ca evolutia economica va fi pozitiva.

Mai putin de un sfert dintre IMM-uri se finanteaza de la banca, alte surse de finantare accesate fiind creditul furnizor (21,2%), leasingul (7,9%) sau imprumuturile de la institutii specializate (1,7%). Pe de alta parte, fondurile structurale nu prezinta interes pentru IMM-uri si doar 0,18% dintre companii declara ca au primit aprobarea pentru proiectele depuse.

Iar pentru a o mai spune o data, sa consemnam si ca birocratia ramâne in continuare principala problema a firmelor (spun 61,41% dintre respondentii studiului de la baza Cartei Albe), in timp ce fiscalitatea excesiva este acuzata de 54,74%, coruptia de 45,16% si controalele excesive de 44,98%.

De ani si ani auzim asemenea doleante, dar masuri pentru eliminarea cauzelor se iau foarte greu. Statul a bagat cu oistea in gard sectorul IMM-urilor.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ