Cartofii din farfurie sunt tot mai scumpi. Posibil că vor fi și tot mai rari. Mă gândesc la prețul lor, în continuă creștere, fenomen față de care previziunile nu sunt deloc încurajatoare. Anul trecut vremea a fost capricioasă: după două luni de secetă au urmat, în primăvară, două luni de ploi, cartofii au fost atacați de mană, iar din cauza umidității în exces din sol cartofii au început să putrezească. Dar și suprafețele cultivate au început să scadă. Un scenariu apocaliptic! Județul Bacău nu are zone extinse de cultură a cartofului, dar cartofi mâncăm și noi, orideunde ar fi.

În septembrie și în octombrie au început să fie semnalate scumpiri majore ale acestui produs în magazine sau la piață, cu câte un sfert din prețul obișnuit. În noiembrie, buletinul Direcției de Statistică Bacău dădea o majorare de numai 2,29% față de octombrie, dar majorare de preț era. La piață s-a ajuns la doi lei pe kilogram, dar în supermarket s-a trecut de acest nivel. Iar acum o lună cartofii s-au scumpit cel mai mult, față de luna decembrie 2018.

Și pentru 2019 estimările sunt pesimiste la cultura cartofului. S-au scumpit sămânța și motorina. Prețul la cartoful de sămânță – cred cultivatorii – va crește cu 15-40%, iar disponibilitatea de cartof de sămânță este foarte mică. „Deja se poate spune că producția de anul viitor va fi afectată” – opinau, în toamna trecută, fermierii.

Dacă pesta porcină va scumpi și va rări fripturile din farfurie, nici garniturile de lângă ele, de cartofi adică, nu vor fi mai generoase. Iar la piață vom vorbi tot mai mult de inflație crescută. Banca Națională a României (BNR) a majorat, recent, la 3% prognoza de inflație pentru finalul acestui an și estimează o inflație de 3,1% pentru finalul anului viitor, anunța, recent, guvernatorul BNR.